Det er takket være Mozart at jeg har viet livet mitt til musikk. Han ga den første impulsen til mine musikalske krefter og fikk meg til å elske musikk mer enn noe annet i verden.

Pjotr Tsjajkovskij

Wolfgang Amadeus Mozart elsket å utforske instrumenter og skrev solokonserter for mange av dem. Det er ofte disse konsertene som står på programmet når Mozarts musikk spilles i konsertsalen i dag.

I 1756, samme år som Wolfgang Amadeus Mozart ble født i Salzburg, ga faren Leopold ut en lærebok i fiolinspill som fikk innflytelse over hele Europa. Leopold Mozart arbeidet som musiker, lærer, komponist og dirigent, men noen år senere tok han på seg en ny fulltidsjobb: Å forvalte et av de største musikktalentene Europa hadde sett – kanskje det aller største.

Wolfgang var tre år gammel da faren begynte å undervise den fire år eldre storesøsteren Maria Anna på piano. Snart hengte lillebror seg på. Først ved å plukke opp melodier og akkorder, siden lærte han seg hele stykker. Som femåring komponerte han sin første musikk, som faren noterte ned. Wolfgangs musikalske appetitt var umettelig, og faren var en dedikert og kravstor lærer.

I 1762 dro Leopold ut for å vise frem barna sine til verden. Første stopp var München, der kurfyrste Maximilian III regjerte over Bayern, Leopolds hjemregion. Året etter la de ut på en treårig Europa-turné, og Wolfgang var en sensasjon overalt. De besøkte mange storbyer og kongehus, og tilbrakte over et år i London. Senere var han flere ganger i Italia. I alt var Mozart på reisefot i mer enn ti år av sitt liv.

Det viktigste målet med reisevirksomheten var å finne en høytstående arbeidsgiver som kunne tilby Wolfgang en fast stilling. Det viste seg å være mye vanskeligere enn å skape begeistring som vidunderbarn. I 1773 ble han ansatt som hoffmusiker hos erkebiskopen i Salzburg. Mozart skrev noen av sine første mesterverk i disse årene, men han trivdes dårlig og var stadig på utkikk etter en ny jobb.

I 1781 sa han opp stillingen for godt og flyttet til Wien, der han bodde til sin død ti år senere. De første årene opplevde han enorm suksess både som komponist og pianist, og selv uten fast ansettelse tjente han godt. Det endret seg dramatisk mot slutten av tiåret – han var ikke lenger like ettertraktet som pianist, inntektene dalte og helsen begynte å svikte. Han døde i 1791, bare 35 år gammel.

Mozart skrev musikk i alle sin tids sjangre, og han mestret alle og utviklet dem videre – særlig innen opera satte han en helt ny standard. Han var ufattelig produktiv, og kunne skrive enorme mengder noter uten å gjøre feil. Han var utrettelig i sin utforskning av de ulike instrumentenes muligheter – han kunne spille nesten alle orkesterets instrumenter og var en førsteklasses utøver på piano, fiolin og bratsj.

Om Mozarts oppdragsgivere eller publikum ikke alltid visste å verdsette Mozarts musikk fullt ut, ble han i høyeste grad anerkjent av samtidens mest berømte komponist, Joseph Haydn. Han uttalte til Leopold i 1785 at sønnen var “den største komponisten jeg kjenner til”. Omtrent samtidig ble Mozart den unge Ludwig van Beethovens største forbilde, som han har vært det for utallige komponister siden.

Når symfoniorkestre spiller Mozart, er det gjerne konserter for solist og orkester som står på programmet. Han skrev 27 klaverkonserter, fem for fiolin og mange konserter for andre instrumenter og kombinasjoner. Han skrev 41 symfonier – av disse er det særlig de siste tre som blir ofte spilt. Ouverturene fra operaene er også populære – og selvsagt hans siste, ufullførte verk: Requiem for kor, solister og orkester.

Oslo-Filharmonien har blant annet spilt inn Mozarts klaverkonsert nr. 21 og 22, med pianosolist Christian Ihle Hadland og dirigent Arvid Engegård. Innspillingen kan for eksempel høres på Spotify (se lenke over). I oversikten under finner du omtaler om en del av Mozarts verker, og lenker til eventuelle kommende konserter.

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Født i Salzburg i 1756.
  • Fikk sin musikalske opplæring av faren Leopold, som var komponist og en av tidens fremste fiolinpedagoger.
  • Flyttet fra hjembyen Salzburg til Wien i 1781 og bodde der resten av livet.
  • Giftet seg med Constanze Weber i 1782. De fikk seks barn, men bare to vokste opp.
  • Skrev over 600 verk og fornyet de fleste tilgjengelige musikalske sjangre.
  • Døde i Wien i 1791.