Klaus Mäkelä
Oslo Filharmoniske Kor
Wolfgang Amadeus Mozart
Kaija Saariaho

Mozarts Requiem

Oslo Konserthus Velg dato:

Oslo Filharmoniske Kor

Foto John-Halvdan Olsen-Halvorsen

Mozarts Requiem

Klaus Mäkelä dirigerer Oslo-filharmonien med Oslo Filharmoniske Kor og solister i Wolfgang Amadeus Mozarts udødelige avskjedsverk Requiem. Kaija Saariaho levendegjør gresk mytologi i orkesterverket Orion.

Av de mer enn 600 verkene Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) skrev, er ingen omgitt av mer mystikk enn Requiem, som var ufullendt ved hans død. Hvor mye av musikken skrev han selv? Visste han hvem som bestilte det? Skrev han en dødsmesse for seg selv?

Bestillingen kom ikke fra komponisten Antonio Salieri, som fremstilles som skurken i suksessfilmen Amadeus, men fra greven Franz von Walsegg, som bestilte verket for å minnes sin nylig avdøde kone. Walsegg skal ha holdt navnet sitt hemmelig, i hvert fall i begynnelsen.

Mozart rakk bare å fullføre den første satsen, men ga nøyaktige instruksjoner til sin elev Franz Xaver Süssmayr, som fullførte verket. Mozarts Requiem er et av komponistens mest originale verk, med stor musikalsk og følelsesmessig spennvidde.

“Det finnes ingen annen musikk som ligner. Hver forestilling er forfriskende og enestående,” har operaregissøren Peter Sellars sagt om Kaija Saariaho (1952–2023). Saariaho regnes som en av de største komponistene i vår samtid og står jevnlig på Oslo-filharmoniens program.

Kaija Saariaho skrev orkesterverket Orion for Cleveland-orkesteret i 2002. I gresk mytologi er Orion et menneske, sønn av havguden Poseidon og en fryktløs jeger som etter sin død blir satt som et stjernebilde på himmelen.

I første sats “Memento mori” (“Husk at du skal dø”) utvikler en mystisk innledning seg til et mektig utbrudd. Andre sats “Winter Sky” er en atmosfærisk beskrivelse av stjernehimmelen, mens den intense tredjesatsen “Hunter” skildrer Orions eventyr som jeger.

Hva spilles

  • Kaija Saariaho Orion
  • Wolfgang Amadeus Mozart

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 610 kr
Honnør 195 - 490 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Klaus Mäkelä
Oslo Filharmoniske Kor
Wolfgang Amadeus Mozart
Kaija Saariaho

Oslo Konserthus Velg dato: