Lytteren

En podkast om klassiske musikkopplevelser.

Sesong 4

Henrik Mestad

Lytteren sesong 4

Episode #10

I sesongens siste episode møter vi skuespiller Henrik Mestad. Han hører på det samme verket hver gang han skal inn i en rolle, og det kun på grunn av et Walkman-bytte på 90-tallet.

Mimmi Tamba

Lytteren sesong 4

Episode #9

Artist Mimmi Tamba vil gjerne unngå båser, og aller helst lage sin egen musikksjanger. Hun lar seg inspirere av både Mozart og dronning Elizabeth I av England.

Gunnveig Grødeland

Lytteren sesong 4

Episode #8

Hvordan ville pandemien hørt ut hvis det var en symfoni? Virusforsker Gunnveig Grødeland forteller om et verk som for henne reflekterer dysharmonien i samfunnet, men som også henger sammen i en større helhet.

Fridtjof Stensæth Josefsen

Lytteren sesong 4

Episode #7

«Det starter med et smil, og slutter med et skrik.» Det sier Fridtjof Stensæth Josefsen om Griegs I Dovregubbens hall, som gjorde ham så redd som barn at han sjeldent turte å høre hele.

Inger Besserudhagen

Lytteren sesong 4

Episode #6

Hva har en orkestermusiker til felles med en skiskytter? Møt Inger, solohornist i Oslo-filharmonien og eier av fire horn som alle bærer samme navn.

Nina Jensen

Lytteren sesong 4

Episode #5

Musikk kan gi oss håp, selv når alt virker håpløst. Det har Nina Jensen fått kjenne på kroppen. Verket Clair de lune kan utløse nye følelser hver gang hun hører det.

Didrik Solli-Tangen

Lytteren sesong 4

Episode #4

Hvordan kan en som syns opera var skikkelig teit ende opp med å bli klassisk sanger? Didrik Solli-Tangen forteller oss om hvordan han bruker kroppen som instrument og at det kanskje kan hjelpe med litt ekstra fett på kroppen.

Isalill Kolpus

Lytteren sesong 4

Episode #3

Hvor viktig er en tolkning av et verk? Det fikk komiker Isalill Kolpus kjenne på da hun forelsket seg i én versjon av Våren, mens den neste ikke fremkalte noen følelser i det hele tatt. Når den riktige versjonen blir spilt, blir hun øyeblikkelig tatt tilbake til Finnmarksviddas mektige natur.

Pierre Xhonneux

Lytteren sesong 4

Episode #2

Hvordan var det å vokse opp i en idyllisk belgisk landsby hvor alle spiller i korps? Møt Oslo-Filharmoniens klarinettist Pierre Xhonneux!

Kristopher Schau

Lytteren sesong 4

Episode #1

Hvorfor ble en rockemusiker programleder i Lytteren, når han egentlig mente at klassisk musikk bare var snobberi? Kristopher forteller om det klassiske stykket som tar ham tilbake til barndommen, hvorfor kun to av gitarstrengene er nødvendige, og hvorfor live-musikk er helt spesielt.

Sesong 3

Bahare Viken

Lytteren sesong 3

Episode #10

I en ishall i Stockholm står en russisk popfiolinist og trollbinder barnet Bahare sammen med en kunstløper som klarer alle trinnene sine perfekt denne dagen. Hva er det som gjør musikk så altoppslukende?

Karoline Linken

Lytteren sesong 3

Episode #9

Det er ikke bare lett for Karoline å beskrive følelsen hun fikk da læreren satte på klassisk musikk i klasserommet på barneskolen. At det var et lyspunkt i en vanskelig periode er det ingen tvil om, og nå vil hun gi det samme til sine egne elever.

Sandeep Singh

Lytteren sesong 3

Episode #8

For Sandeep er klassisk musikk først og fremst viktig som referanse i all den andre musikken vi hører i dag, men også som avbrekk. Da familien fikk sin første PC kunne han søke opp «music» for første gang, og der fant han et stykke som lignet mistenkelig mye på noe han hadde hørt før.

Stephan Lyngved

Lytteren sesong 3

Episode #7

Friheten til å lytte på tvers av sjangre har vært viktig for Stephan siden barndommen. Med én fot i punken og en annen i musikalenes verden, er det fortsatt plass til en god del klassisk musikk.

Maria Kjos Fonn

Lytteren sesong 3

Episode #6

Klassisk musikk spiller en viktig rolle for Maria både personlig og i forfatterskapet. Det er spesielt ett stykke som har festet seg den siste tiden, som minner om at musikk kan bistå både i sorg og i arbeid.

Bjarte Tjøstheim

Lytteren sesong 3

Episode #5

Musikk har vært en sentral del av Bjartes liv, helt fra han sto i sopranrekken i Stavanger domkor og spilte trommer på gutterommet, til at han i dag har lært seg hvordan man best mulig kan late som om man spiller fiolin på profesjonelt nivå.

Helene Bergsholm

Lytteren sesong 3

Episode #4

Hver kveld da hun var liten ble Helene Bergsholm bysset i søvn av et stykke som i dag vekker stor nostalgi hos henne.

Eli Riefling Ree

Lytteren sesong 3

Episode #3

Som begravelseskonsulent og musiker ser Eli trendene for hvilken musikk vi velger oss når vi skal ta et siste farvel. Selv vet hun akkurat hva hun ville valgt.

Hasse Hope

Lytteren sesong 3

Episode #2

Da han var liten lå fokuset på at setene var harde når han ble tatt med på klassiske konserter rundt omkring i verden, men alt skulle endre seg en sommerkveld på Gålå. Hva var det som brakte frem så sterke følelser for Hasse?

Pernille Sørensen

Lytteren sesong 3

Episode #1

Musikk har alltid vært en selvfølgelig del av Pernilles liv – såpass selvfølgelig at familien i flere generasjoner har fylt hverdagen med et plystresignal som er hentet fra et helt spesielt verk.

Lytteren live

Lytteren live

Oslo-filharmonien spiller Markus' og Kristophers ønskemusikk live! Nordheim, pauker, en radiojingle og Carmina Burana skal under lupen, for å nevne noe.

Hør episoden på Spotify eller se episoden som video under.

Lytteren live: Markus Neby

Youtube Oslo Philharmonic

Sesong 2

Elise Ain

Lytteren sesong 2

Episode #10

For Elise har musikksmaken hele tiden utviklet seg i nye retninger. Det var først Metallica som gjorde kunstneren kjent for symfoniorkester, og plutselig måtte hun også komponere klassisk musikk på egenhånd. I dag er det viktig for Elise å skape sine egne bilder i hodet når hun lytter.

Henriette Steenstrup

Lytteren sesong 2

Episode #9

Musikken påvirker Henriette. Den har fulgt henne gjennom livet, fra barndommen med klassisk gitar i hånden, gjennom ungdomsårene på musikklinjen og i platebutikk, og som voksen. Bor det kanskje fortsatt en korist i henne?

Trine Lise Olsen

Lytteren sesong 2

Episode #8

Trine Lises musikksmak har tatt mange vendinger gjennom livet, men noen inntrykk sitter igjen helt fra ungdomstiden. Komikeren har et helt spesielt forhold til filmmusikk, og det er vanskelig å holde følelsene på innsiden.

Mikkel Niva

Lytteren sesong 2

Episode #7

For Mikkel kom klassisk musikk inn i livet på resept fra fastlegen. Det begynte da han var tenåring og bodde alene på hybel med piffikrydder til middag, men også som voksen er klassisk det som virker når han skal slappe ordentlig av – gjerne liggende, og uten at andre hører det.

Håvard Walla

Lytteren sesong 2

Episode #6

Ikke mye lå til rette for at Håvard skulle bli musikkinteressert i oppveksten, så han måtte ta saken i egne hender. Da han tjenestegjorde i Afghanistan kunne klassisk musikk gi en følelse av trygghet blant de støvete fjellene, og musikken minner ham på de små gledene, som tross alt er selve livet.

Adrian Sellevoll

Lytteren sesong 2

Episode #5

Musikk har vært en viktig del av livet så lenge Adrian kan huske, og det går sjeldent mange minutter uten at han har en gammel vise på lur – også i denne episoden. Klassisk musikk ble derimot introdusert på en noe utradisjonell måte for realityprofilen, av en god venn i ungdomstiden.

Camilla Skorge

Lytteren sesong 2

Episode #4

Det er vanskelig for Camilla å forklare hva det er med musikken som berører henne så dypt at hun kan begynne å gråte av det samme punktet i et verk hver eneste gang hun hører det. Hun er livredd for at magien en dag skal forsvinne.

Alexander Stöckl

Lytteren sesong 2

Episode #3

Alexander har alltid vært opptatt av musikk, enten det har vært som bandmedlem, Idol-tekstforfatter eller lytter. Musikk skaper følelser, og til tross for Østerrikes imponerende komponistkatalog, er det en amerikaner som får hopplandslagstreneren til å lengte hjem til Tyrol.

Lars Myhren Pharo

Lytteren sesong 2

Episode #2

Dette er historien om punkeren fra Gjøvik som fant en musikkbok på skolen med et bilde av fyren fra Mozart-kulene. Lenge holdt han den klassiske musikken for seg selv, men med årene har det vist seg at å gå mot sine egne prinsipper og inn i konserthusene er så punk som du får det.

Kristin Skogen Lund

Lytteren sesong 2

Episode #1

Da Kristin sang i kor kunne hun føle at hun lettet fra bakken og ble renset. Nå som hun har gått fra korist til konsernsjef er det fortsatt musikken som lar henne stoppe opp og kjenne på alle følelsene som ofte blir glemt i en travel hverdag.

Sesong 1

Cecilie Leganger

Lytteren sesong 1

Episode #10

Da verdens beste målvakt la ballen på hylla, måtte hun finne noe annet å bruke helgene på − spille og komponere klassisk musikk, for eksempel.

Arnstein Søvik

Lytteren sesong 1

Episode #9

Etter flere mislykkede forsøk på å snikeksponere sine barn for klassisk musikk, fant Arnstein plutselig noe felles med sin seks år gamle datter.

Nicolae Dumitrel

Lytteren sesong 1

Episode #8

Om du befinner deg i et mørkt baksete på en taxi i Oslo, og sjåføren drar frem en fiolin, er det meget mulig det er Nicolae fra Romania.

Ada Jerre Haugli

Lytteren sesong 1

Episode #7

September 1970: Ada er flyvertinne og deler leilighet med to norske venninner i San Francisco. I byen har folk ansiktsmaling, blomster i håret og Bob Dylan på anlegget, men ut av de norske jentenes vindu strømmer Tsjajkovskijs fiolinkonsert på full guffe.

Iselin Shumba

Lytteren sesong 1

Episode #6

Skuespiller Iselin Shumba er dramatisk av natur. Da det nye tiåret skulle spilles inn i Wien første nyttårsdag, håpet hun på Skjebnesymfonien. Lite visste hun hva 2020 skulle bringe.

Tore Petterson

Lytteren sesong 1

Episode #5

Da Igor Stravinskijs Vårofferet hadde premiere, ble det opptøyer i salen og tilløp til klassisk moshpit. Dette er en av grunnene til at Tore elsker stykket − det har hjulpet ham gjennom både gode og onde dager.

Christopher Nicholson

Lytteren sesong 1

Episode #4

Som liten gutt i Trondheim drømte Christopher om å reise langt, langt vekk. Til eksotiske Hawaii. Det var motivasjonen for å bli med i Nidarosdomens guttekor – dette skulle ta ham til varmere strøk. Slik gikk det ikke...

Sigrid Bonde Tusvik

Lytteren sesong 1

Episode #3

I Sigrids familie er det konkurranseforbud, så idrett var aldri aktuelt som fritidsaktivitet. Derfor ble det bratsj på lille Sigrid, og den er faktisk med henne den dag i dag.

Amy Mir

Lytteren sesong 1

Episode #2

Amy Mir, også kjent som Ekspedisjonsjenta på sosiale medier, trigges av hårete mål. Klassisk musikk skulle vise seg å hjelpe henne med et av disse.

Espen Rostrup Nakstad

Lytteren sesong 1

Episode #1

Da armene ble lange nok, var det endelig Espens tur til å spille trombone i korpset. Likevel var det hiphop som for alvor åpnet ørene hans for klassisk musikk. Trombonen tas fortsatt fram i ny og ne, men aller helst vil Espen produsere musikk som Kygo.