Klaus Mäkelä

Sjefdirigent
Dirigent Klaus Mâkelä

Foto: Marco Borggreve

Dirigent Klaus Mâkelä

Sesongen 2020-2021 innleder en epoke med Klaus Mäkelä som sjefdirigent og kunstnerisk rådgiver.

Klaus Mäkelä dirigerte orkesteret for første gang i mai 2018, og samme høst ble han engasjert som sjefdirigent og kunstnerisk rådgiver fra sesongen 2020-2021. Avtalen er nå forlenget til 2027. I de to siste sesongene har han ledet tre produksjoner i Oslo med musikk av Beethoven, Bull/Halvorsen, Rachmaninoff, Nordheim, Sjostakovitsj, Debussy, Salonen og Ravel. Enda større spenn er det i hans program for denne sesongen, fra Monteverdi og Vivaldi til unge nålevende komponister som Zinovjev, Thorvaldsdottir og Mette Henriette. Blant verkene er alle Sibelius’ symfonier og Mahlers Symfoni nr. 2, Oppstandelsen. I mai 2021 får vi også møte ham som cellist på kammerkonsert i Munchmuseet.

Klaus Mäkelä er født i Helsinki i 1996 og utdannet på Sibelius-Akademiet hos Jorma Panula, Marko Ylönen, Timo Hanhinen og Hannu Kiiski. Han innledet musikkarrieren som cellist, og som dirigent har han de siste sesongene debutert med en rekke kjente orkestre. I forrige sesong gjaldt det bl.a. NDR Elbphilharmonie i Hamburg, Münchner Philharmoniker, Bamberg Sinfoniker, Nederlands Radios Filharmoniske Orkester, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orquesta Nacional de España, London Philharmonic, CBSO (Birmingham), Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks og Cleveland Orchestra. I denne sesongen venter bl.a. Gewandhausorchester Leipzig, Royal Concertgebouw Amsterdam, Deutsches Symphony-Orchester Berlin og Boston Symphony.

Mäkelä er kunstnerisk leder for Turku Musikkfestival, 1. gjestdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester og fast tilknyttet Tapiola Sinfonietta. I Finland samarbeider han også nært med Filharmonien i Helsinki og Tampere Sinfonietta, der han i 2019 innledet en Beethoven-syklus som går over tre sesonger. Fra sesongen 2020/21 er Mäkelä kunstnerisk rådgiver for Orchestre de Paris, hvor han også blir musikksjef fra 2022/23.

Som operadirigent debuterte han i 2017 på Finlands Nasjonalopera med Erkki Melartins Aino, og senere har han ledet bl.a. Mozarts Tryllefløyten der. Som cellist har han spilt med mange ensembler på festivaler i Finland og har ledet Potsdam Kammerakademie.

(Tekst: Marit Gaasland)