Vasily Petrenko

Sjefdirigent
Dirigent Vasily Petrenko

− Man sitter igjen med inntrykket av en dirigent som har en intelligent, velinformert og dyp kjærlighet til denne musikken.

BBC Music Magazine om Vasily Petrenko
  • Født i St. Petersburg in 1976
  • Studerte ved musikkonservatoriet i St. Petersburg
  • Sjefdirigent for Oslo-Filharmonien fra 2013, med kontrakt ut sesongen 2019−2020
  • Sjefdirigent for Liverpool-filharmonien siden 2006 og EUs Ungdomsorkester siden 2015
Vasily Petrenko er en av sin generasjons mest anerkjente og profilerte dirigenter internasjonalt. Han dirigerte Oslo-Filharmonien for første gang i 2009 og har vært orkesterets sjefdirigent siden 2013.

Etter å ha jobbet sammen med Vasily Petrenko én uke i 2009, inviterte Oslo-Filharmonien den russiske dirigenten til å bli orkesterets femtende sjefdirigent. Han ble innsatt i sin nye rolle ved en innvielseskonsert i Oslo 28. august 2013 der han dirigerte Stravinskijs Vårofferet. Samarbeidet mellom dirigent og orkester har båret rike frukter siden, og høsten 2015 ble hans kontrakt forlenget til 2020.

Vasily Petrenko vakte internasjonal oppsikt med sitt epokegjørende arbeid som sjefdirigent i Liverpool-filharmonien, det eldste symfoniorkestret i Storbritannia, der han omformet orkesterets lyd, knyttet nye bånd mellom institusjonen og byen og la grunnlaget for en stor økning i billettsalget. Han tilhører en ny generasjon dirigenter som kombinerer en bunnsolid kunstnerisk håndverk med sterk interesse for kommunikasjon og publikumskontakt.

Han ble født i St. Petersburg i 1976 og fikk sin utdannelse ved byens berømte musikkonservatorium. Som student deltok han i mesterklasser med Mariss Jansons, dirigenten som etablerte Oslo-Filharmonien som et av verdens beste orkestre. Etter å ha gått seirende ut av en rekke konkurranser, ble Vasily først sjefdirigent for St. Petersburg Akademiorkester i 2004 og senere første gjestedirigent ved Mikhailovskij-operaen i byen.

Vasily er en av de mest anerkjente klassiske plateartistene i verden i dag, og har fått mye ros for sine innspillinger av russisk musikk, blant annet to Gramophone Awards. Med Oslo-Filharmonien har han spilt inn Sjostakovitsj' cellokonserter med Truls Mørk og Szymanowskis fiolinkonserter med Baiba Skride, og er i gang med å spille inn alle Skrjabins symfonier på det norske platemerket Lawo.

Han har dirigert symfoniorkestrene i London, Sydney, Chicago, Wien og San Francisco så vel som Russisk nasjonalorkester og Fransk radioorkester. Han har dirigert opera i Zurich, Paris og Hamburg og på Glyndebourne-festivalen.

Vasily utgjør ryggraden i Oslo-Filharmoniens abonnementserier. Han har dirigert orkesteret i London, Berlin, Wien, Bratislava, Dublin, Paris, Tokyo, Edinburgh og Santander, og på Englands-turné våren 2016.