Klaus Mäkelä

Sjefdirigent
Dirigent Klaus Mâkelä

Klaus Mäkelä © Marco Borggreve

Klaus Mäkelä er sjefdirigent og kunstnerisk rådgiver for Oslo-Filharmonien.

2021/22-sesongen er Klaus Mäkeläs andre sesong som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien. Sesongprogrammet er preget av stor spennvidde, bl.a. med store vokalverk av Bach, Mozart og Walton, Mahlers symfoni nr. 3 og Sjostakovitsj symfoni nr. 10 og 14. Blant samtidige komponister er Sally Beamish, Unsuk Chin, Jimmy Lopez, Andrew Newman og Kaija Saariaho.

Våren 2022 reiser Mäkelä og Oslo-Filharmonien på sin første turné sammen. Da skal de fremføre Sibelius’ komplette symfonier i Wiener Konzerthaus og besøke byer i Frankrike, Tyskland og Storbritannia.

I 2020 ble Klaus Mäkelä kunstnerisk rådgiver for Orchestre de Paris, og høsten 2022 overtar han som kunstnerisk leder der. Han er 1. gjestedirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester og kunstnerisk leder for Turku Musikkfestival.

Mäkelä har inngått eksklusiv innspillingsavtale med Decca, der hans første utgivelser blir Sibelius’ komplette symfonier med Oslo-Filharmonien som lanseres våren 2022.

Med Orchestre de Paris har Mäkelä besøkt sommerfestivalene i Granada og Aix-en-Provence. Sesongen i Paris innleder han med det nye verket Spira av Unsuk Chin, R. Strauss’ Fire sanger med Lise Davidsen og Mahlers symfoni nr. 1. Hans andre sesong som påtroppende kunstnerisk leder der byr også på verk av Messiaen, Ligeti og Dutilleux ved siden av Biber, Mozart, Mendelssohn, Brahms, Rachmaninoff og Stravinskij.

I Wiener Konzerthaus er Klaus Mäkelä Portrait Artist i sesongen 2021-22, som dirigent for Wiener Symphoniker og Oslo-Filharmonien og som cellist i kammermusikk-sammenheng. Han gjestedirigerer også Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, London Philharmonic, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks og Münchner Philharmoniker.

I sesongen 2020-21 har han dirigert Concertgebouworkest i Amsterdam, Münchner Philharmoniker, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfuks, NDR Elbphilharmonie, Orchestra del Maggio Musicale, Sveriges Radios Symfoniorkester, Frankfurt Radiosymfoniorkester, Göteborgs Symfoniker og Tapiola Sinfonietta. Som Artist in Residence på Granada Festival dirigerte han Mahler Chamber Orchestra, Orquest Ciudad de Granada og Orchestre de Paris. På Verbier-festivalen dirigerte han og medvirket som cellist.

Som dirigent har Klaus Mäkelä studert på Sibelius-Akademiet hos Jorma Panula og som cellist hos Marki Ylönen, Timo Hanhinen og Hannu Kiiski. Som solist har han spilt med mange finske orkestre, og som kammermusiker med musikere fra Oslo-Filharmonien, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestre Philharmonique de Radio France og på en rekke finske festivaler. Han disponerer en cello Giovanni Grancino fra 1698 som eies av OP Art Foundation.

Tekst: Lucy Maxwell-Stewart; Oversatt fra engelsk av Marit Gaasland