Foto Marco Borggreve

Klaus Mäkelä er sjefdirigent og kunstnerisk rådgiver for Oslo-filharmonien.

Klaus Mäkelä er sjefdirigent i Oslo-filharmonien, kunstnerisk rådgiver for Orchestre de Paris, og er fra høsten 2022 artistisk partner med Concertgebouw Orchestra. Mäkelä er en eksklusiv Decca-artist, og som sitt første prosjekt for plateselskapet spilte han inn Sibelius’ komplette symfonier med Oslo-Filharmonien.

Mäkeläs tredje sesong som sjefdirigent for Oslo-filharmonien inneholder elleve kontrastfylte programmer, med repertoar som strekker seg fra Jean Baptiste Lully og Pietro Locatelli, via Alban Berg og Mahler, til Anna Thorvaldsdottir og Julia Perry. Høsten 2022 drar Mäkelä og Oslo-filharmonien på deres andre Europa-turné med konserter i Tyskland, Belgia og Østerrike med solist Sol Gabetta.

I sin andre sesong som kunstnerisk rådgiver for Orchestra de Paris, har Klaus Mäkelä valgt å sette søkelys på komponistene Pascal Dusapin, Betsy Jolas, Jimmy López Bellido, Magnus Lindberg og Kaija Saariaho, der sistnevnte er representert med tre forskjellige verk. Det er også et fokus på ballettkompaniet Ballets Russes, med to nøkkelverk av Djagilev: Stravinskijs Ildfuglen og Vårofferet. Våren 2023 drar Mäkelä og Orchestre de Paris på turné gjennom Europa med Janine Jansen som solist.

Sammen med Concertgebouw Orchestra starter Klaus Mäkelä på et langtids samarbeid, først som artistisk partner fra 2022/23-sesongen, og som deres neste sjefdirigent i 2028. I deres første sesong gjennomfører de seks programmer, som inkluderer Mahlers Symfoni nr. 7, Mozarts Requiem, og Strauss’ Eine Alpensinfonie, i tillegg til premiere på verk av López Bellido, Sauli Zinovjev, Alexander Raskatov og Sally Beamish. På turné skal de spille åpningskonserten på Musikfest Berlin og på Koln Philharmonie.

Som gjestedirigent i 2022/23-sesongen, vil Klaus Mäkelä ha sin første opptreden med New York Philharmonic, Berliner Philharmoniker, Gewandhausorchester Leipzig og Wiener Symphoniker, og returnerer til USA for å dirigere The Cleveland Orchestra og Chicago Symphony Orchestra.

Mäkelä studerte dirigering ved Sibelius-akademiet med Jorma Panula, og cello med Marko Ylönen, Timo Hanhinen og Hannu Kiiski. Som solist har han spilt med flere finske orkestre og som kammermusiker på Verbier Festival, og sammen med medlemmer fra Oslo-filharmonien, Orchestre de Paris, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, og Orchestre Philharmonique de Radio France.