Foto Marco Borggreve

«Hadde Mahler levd i dag hadde han skrevet musikk som Thomas Larcher»

Klaus Mäkelä er sjefdirigent og kunstnerisk rådgiver for Oslo-filharmonien.

Klaus Mäkelä har vært sjefdirigent for Oslo-filharmonien siden 2020 og kunstnerisk rådgiver for Orchestre de Paris siden 2021. Han har vært artistisk partner med Concertgebouworkest siden 2022, og trer inn i rollen som sjefdirigent i 2027. Mäkelä er en eksklusiv Decca Classics-artist, og har spilt inn Sibelius’ komplette symfonier med Oslo-filharmonien og Stravinskijs Ildfuglen og Vårofferet med Orchestre de Paris.

Etter residensopphold med Oslo-filharmonien på Edinburgh International Festival og Lucerne Festival i august, åpner Klaus Mäkelä sin fjerde sesong som sjefdirigent med Thomas Larchers Symfoni nr. 2 og Gustav Mahlers Symfoni nr. 4. 2023/24-sesongen inneholder 17 konserter hjemme i Oslo, en treukers turné i Japan, Sør-Korea og Taiwan, og gjesteopptredener i Hamburg, Amsterdam, Paris og Wien. Høydepunkter fra programmet inkluderer Sjostakovitsj’ Symfoni nr. 7, Bartoks Ridder Blåskjeggs borg, og Brahms Dobbelkonsert, hvor Mäkelä både dirigerer og spiller cello sammen med fiolinist Daniel Lozakovich.

Orchestre de Paris og Klaus Mäkelä fremførte Stravinskijs Ballet Russes på Festival d’Aix-en-Provence i et samarbeid mellom tre filmskapere. Ballet Russes fortsetter som hovedfokus under Mäkeläs tredje sesong i Paris, som inkluderer fremføringer og en innspilling av Stravinskijs Petrusjka, Debussys Jeux og L’Après-midi d’un faune for Decca Classics. 2023/24 er også en sesong med pianister, med Bertrand Chamayou, Yuja Wang, Leif Ove Andsnes, Danill Trifonoc, Alexandre Kantorow og Lang Lang med et repertoar som strekker seg fra Prokofjev og Rachmaninoff til Ravel, Chopin og Saint-Saens. Andre høydepunkter inkluderer urfremføringer av verk av Unsuk Chin og Anna Thorvaldsdottir, og den franske premieren på Miroslav Srnkas Superorganisms.

Mäkelä sammenligner ofte det å velge ut program til konserter med det å kuratere kunstutstillinger, og han tar dette bokstavelig i ett av de seks programmene han leder i sin andre sesong som artistisk partner med Concertgebouworkest. Mussorgskijs Bilder fra en utstilling er satt sammen med de Fallas Netter i spanske hager og Hawar Tawfiqs M.C. Escher’s Imagination. Andre konsertprogrammer inkluderer kombinasjonen av Mozarts Klarinettkonsert med verk av Betsy Jolas og Thomas Larcher, og Beethovens Symfoni nr. 3 med musikk av Fanny og Felix Mendelssohn. Mäkelä leder også orkesteret under fremføringer av Mahlers Symfoni nr. 3 og Bruckners Symfoni nr. 5, som en del av en komplett syklus som feirer 200-årsjubileet siden komponistens fødsel.

Klaus Mäkelä er gjestedirigent for tre orkestre i 2023/24-sesongen og returnerer til USA for å lede Cleveland Orchestra og Chicago Symphony Orchestra, og til Tyskland for tre konserter med Münchner Philharmoniker.

Som cellist samarbeider Mäkelä med medlemmer fra Oslo-filharmonien, Orchestre de Paris og Concertgebouworkest for sporadiske konserter, og opptrer hver sommer på Verbier-festivalen i kammermusikkonserter med andre artister.

Klaus Mäkelä om det å dirigere