Andrew Manze Wolfgang Amadeus Mozart

Mozarts tre siste symfonier

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Dirigent Andrew Manze

Foto Nikolaj Lund

Mozarts tre siste symfonier

Andrew Manze dirigerer Mozarts tre siste symfonier, nr. 39, 40 og 41, som komponisten skrev i løpet av noen travle sommeruker i 1788. Her kan symfoniene oppleves som en helhet, med Jupiter-symfonien som en forrykende avslutning.

En vet ikke om Mozart hadde en bestemt anledning i tankene da han begynte på Symfoni nr. 39 forsommeren 1788. Det er mulig han planla en konsertserie i et kasino, men at den ikke lot seg gjennomføre. Østerrike hadde gått til krig mot Det osmanske riket i februar samme år, noe som fikk dramatiske følger for Wiens innbyggere. Mozarts inntekter kom fra byens rikeste, som nå engasjerte seg i krigen eller flyttet ut av byen. Dermed begynte Mozarts økonomiske vanskeligheter, som sammen med krigen preget resten av livet hans.

Den berømte østerrikske dirigenten Nikolaus Harnoncourt mente Mozart skrev de tre symfoniene som en helhet, slik som de fremføres her (det er pause mellom nr. 40 og 41). Symfoni nr. 39 åpner med en majestetisk innledning til førstesatsen, men den fjerde satsen ikke er tilsvarende storslått. Symfoni nr. 41 avsluttes til gjengjeld med en av Mozarts mest forrykende og kraftfulle finalesatser. Hvis dette var intensjonen, fikk nok ikke Mozart oppleve dem på denne måten. Men han fikk trolig høre noen av dem fremført i sin levetid.

Symfoni nr. 40 begynner med en Mozarts mest berømte melodier. Kanskje var den nervøse, nesten angstfylte stemningen i innledningen et uttrykk for hans egen sinnstilstand denne sommeren. Han hadde ikke bare økonomiske utfordringer – i slutten av juni mistet han sin yngste datter Theresia. Det var også en tendens i samtidens litteratur og musikk at en tillot mørkere og mer konfliktfylte følelser å komme til overflaten – en bevegelse som gjerne kalles Sturm und Drang – “storm og lengsel.”

Symfoni nr. 41 med tilnavnet “Jupiter” er den lengste av Mozarts symfonier og den som er skrevet for det største orkesteret. Mozarts yngste sønn Franz Xaver kalte sistesatsen i symfonien “instrumentalmusikkens største triumf.” Han hevdet det var Johann Peter Salomon som fant på navnet – en tysk impresario som jobbet med både Mozart, Haydn og Beethoven. Jupiter-symfonien satte en ny standard for symfoniformatet og ble et utgangspunkt for de skjellsettende symfoniene Beethoven skulle skrive de neste tiårene.

Om Andrew Manze

Andrew Manze er hyllet som en av de mest inspirerende dirigentene i sin generasjon. Han skiller seg ut gjennom sin omfattende og lærde kjennskap til det klassiske repertoaret, og sin grenseløse energi og varme. Han var sjefdirigent for NDR Radiophilharmonie i Hannover fra september 2014 frem til sommeren 2023. I sesongen 2018/19 ble han utnevnt til hovedgjestedirigent for Royal Philharmonic Orchestra.

Medvirkende

Bak notene

Ved Andrew Manze i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Andrew Manze Wolfgang Amadeus Mozart

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt