Constantinos Carydis Wolfgang Amadeus Mozart
Ottorino Respighi

En hyllest til Roma

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Carydis Constantinos © Thomas Brill

En hyllest til Roma

I sin første konsert med Oslo-filharmonien dirigerer Constantinos Carydis blant annet ballettmusikk fra Mozarts opera Idomeneo og Ottorino Respighis storslåtte orkesterverk Romas pinjer.

Wolfgang Amadeus Mozart skrev sin Fagottkonsert i B-dur som 18-åring i 1774. Han kan ha skrevet flere konserter for fagott, men dette er den eneste som er bevart. Mozart var begeistret for fagotten, og mye tyder på at han hadde svært god kunnskap om instrumentet da han skrev fagottkonserten. En vet ikke sikkert hvem han skrev den for, men det kan ha vært Felix Reiner, som holdt til i München og var sin tids mest berømte fagottist. Konserten er fremdeles det mest populære verket for instrumentet.

Mozart skrev operaen Idomeneo på bestilling for kurfyrst Karl Theodor av Bayern, og den ble urfremført i München i 1781. Karl Theodor hadde flyttet fra Mannheim til München noen år tidligere, og med på lasset fulgte det som på den tiden ble regnet som Europas beste orkester. Idomeneo tilhører opera seria-sjangeren, der det var vanlig å ha innslag av ballettmusikk. I sin ballettmusikken fra Idomeneo briljerer Mozart med sine orkesterferdigheter, vel vitende om at musikken skulle spilles av et orkester i verdensklasse.

Komponisten, dirigenten og pianisten Minas Borboudakis (f. 1974) vokste opp på Kreta og bor i dag i München. Musikken i orkesterverket Z Metamorphosis er hentet fra operaen Z, som ble urfremført ved Den greske nasjonaloperaen i 2018. Operaen bygger på en berømt politisk roman fra 1967 med samme navn av den greske forfatteren Vassilis Vassilikos. Borboudakis' særpregede tonespråk er preget av hans studier av gammelgresk musikkvitenskap, og musikken hans er rik på referanser til filosofi og litteratur.

Ottorino Respighi (1879–1936) vokste opp i Bologna, men bodde fra 1913 i Roma, der han jobbet som komponist og professor i komposisjon. Han mest berømte musikk er tre orkesterverk som alle handler om Roma: Romas fontener, Romas pinjer og Romerske festivaler. Romas pinjer fra 1924 beskriver fire steder i og rundt byen: Ved renessansevillaen Villa Borghese, ved en katakombe, på Janiculum-høyden og langs Via Appia, som i romertiden var hovedveien inn til Roma fra Sør-Italia.

Den greske dirigenten Constantinos Carydis har de siste årene debutert med flere av Europas ledende orkestre. Carydis er nevø av Miltiades Caridis, som var Oslo-filharmoniens sjefdirigent i årene 1969–1975.

Medvirkende

Bak notene

Ved Sara Aimée Smiseth i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 170 - 560 kr
Honnør 170 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Constantinos Carydis Wolfgang Amadeus Mozart
Ottorino Respighi

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt