Giovanni Antonini Joseph Haydn
Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart og Haydns favorittbyer

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Giovanni Antonini © Marco Borggreve

Mozart og Haydns favorittbyer

Både Joseph Haydn og Wolfgang Amadeus Mozart ble mest verdsatt langt hjemmefra. Haydn var enormt populær i England, og Symfoni nr. 103 ble skrevet under et suksessrikt opphold i London. Mozarts Symfoni nr. 38 blir kalt Praha-symfonien – den ble urfremført i Praha, der musikken hans fikk sin varmeste mottakelse.

Joseph Haydn (1732–1809) arbeidet fra 1760 i flere tiår som hoffkomponist og musiker ved Esterházy-slottet i Ungarn. Musikken hans ble etter hvert populær over hele Europa, men det var først på 1790-tallet han hadde noen særlig anledning til å reise selv. Haydn var spesielt populær i England, og fikk en varm mottakelse da han kom til London i 1791. Hans to opphold i byen ble både suksessrike og produktive. Symfoni nr. 103 er den nest siste av tolv symfonier som hovedsaklig ble skrevet i London, og som ble urfremført der i 1795.

Frem til 1779 skrev Haydn utelukkende musikk for sin arbeidsgiver Esterházy-familien, men da fikk han tillatelse til å skrive for andre. Han skrev orkesterverket Jesu syv ord på korset i 1786, på bestilling til langfredagsgudstjenesten i Oratorio de la Santa Cueva-kirken i den spanske byen Cadíz. Musikken bygger på en samling med syv uttalelser eller “ord” fra Jesus på korset, som har blitt brukt i ulike liturgier siden 1500-tallet. Kirkerommet i Cadíz ligger under bakkenivå, og musikken ble spilt i helt neddempet lys. Her spilles innledningen.

Wolfgang Amadeus Mozarts (1756–1791) opera Figaros bryllup hadde premiere i Wien våren 1786. Et halvt år tid senere ble det satt opp i Praha, og der ble den en enorm suksess. Musikkelskere i byen samlet inn penger for å få Mozart til Praha, og i januar året etter kom han for å høre og siden dirigere operaen der. Med seg i bagasjen hadde han et helt nytt verk – Symfoni nr. 38 – som ble urfremført i Praha 19. januar 1787. Symfonien har bare tre satser, men førstesatsen er til gjengjeld Mozart lengste og kanskje mest ambisiøse symfonisats.

Medvirkende

Bak notene

Ved Bjørn Morten Christophersen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 170 - 560 kr
Honnør 170 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Giovanni Antonini Joseph Haydn
Wolfgang Amadeus Mozart

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt