Tema

Med piano som soloinstrument

Over 30 solister står på podiet sammen med Oslo-filharmonien i sesongen 24/25. Syv av disse er pianister som fremfører verk som strekker seg fra Beethoven til Price.

Først ut er den norske stjernesolisten Leif Ove Andsnes som solist i Ludwig van Beethovens Pianokonsert nr. 5 «Keiserkonserten». Andsnes spilte sist med orkesteret i sesongavslutningen for sesongen 22/23, og sesongåpningen for årets sesong er den første av totalt tre konserter du kan høre med Andsnes denne sesongen. Sjefdirigent Klaus Mäkelä dirigerer.

Beethovens pianokonsert blir et gjennomgangstema når alle hans pianokonserter skal fremføres over tre konserter med solist Paul Lewis. Lewis har spilt inn syklus med Beethovens pianokonserter som har mottatt internasjonal anerkjennelse fra både kritikere og publikum. Eivind Aadland dirigerer når pianokonsertene spilles 14-16. mai 2025.

Igor Levit gjør en av svært få konsertopptredener neste sesong når han sammen med dirigent Elim Chan fremfører Robert Schumanns mest berømte verk: Pianokonsert i a-moll. Dette blir Levits første besøk siden 2012, den gangen som solist i Beethovens Keiserkonsert med Jukka-Pekka Saraste.

Javier Perianes er tilbake for første gang siden 2022 når han 14. november 2024 er solist i Camille Saint-Saëns Pianokonsert nr. 5 «Den egyptiske». Sergej Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 3 står på programmet når Francesco Piemontesi har sin første opptreden med orkesteret siden 2018.

Jeneba Kanneh-Mason har sin solistdebut med orkesteret som solist i Florence Prices Konsert i én sats. Jeneba er en av de syv Kanneh-Mason-søsknene og søster til Sheku Kanneh-Mason som var cellosolist i sesongen 23/24.

Emanuel Ax er en av klassisk musikks pianolegender og solist i Anders Hillborgs Pianokonsert nr. 2 «The MAX Concerto» som er skrevet til den amerikanske pianisten. Ax turnerer fortsatt jevnlig som solist og er lærer ved kunstskolen Juilliard School i New York.

Sesongåpning
Klaus Mäkelä
Leif Ove Andsnes
Andrew Norman
Ludvig van Beethoven

Oslo Konserthus

Elim Chan
Igor Levit
Robert Schumann
Noriko Koide

Matthias Pintscher
Javier Perianes
Camille Saint-Saëns
Claude Debussy

Joana Mallwitz
Francesco Piemontesi
Sergej Rachmaninoff
Maurice Ravel

Marta Gardolińska
Jeneba Kanneh-Mason
Joseph Haydn
Florence Price
Ludwig van Beethoven

Kort & klassisk
Eivind Aadland
Paul Lewis
Ludwig van Beethoven

Oslo Konserthus

Eivind Aadland
Paul Lewis
Ludwig van Beethoven

Eivind Aadland
Paul Lewis
Ludwig van Beethoven

Oslo Konserthus