Marta Gardolińska
Jeneba Kanneh-Mason
Joseph Haydn
Florence Price
Ludwig van Beethoven

Beethovens Pastoralesymfoni

Oslo Konserthus

Solist Jeneba Kanneh-Mason

Foto John Davis

Beethovens Pastoralesymfoni

Marta Gardolińska dirigerer Oslo-filharmonien i Ludwig van Beethovens Symfoni nr. 6 med tilnavnet Pastoralesymfonien, der komponisten gir uttrykk for sin store kjærlighet til naturen. Jeneba Kanneh-Mason er solist i Florence Price’ Pianokonsert.

Joseph Haydn (1732–1809) fullførte oratoriet Skapelsen i 1798, inspirert av flotte opplevelser med G.F. Händels oratorier under sine opphold i London. Teksten bygger på de første kapitlene i Bibelen, og innledningen for orkester beskriver mørket og tomheten før skapelsen begynner.

I 2009 ryddet et ektepar i en forfallen bygning i den amerikanske småbyen St. Anne da de kom over en stor samling med noter. Samlingen viste seg å inneholde mange uutgitte verker av komponisten Florence Price (1887–1953), som hadde brukt bygningen som sommerhus.

Et av verkene de fant, som har opplevd en renessanse de siste årene, er Pianokonsert i d-moll fra 1934. Her kombinerer Florence Price et romantisk tonespråk med afroamerikanske folketoner. Komponisten var selv solist under urfremførelsen i Chicago.

“Så lykkelig jeg skal være når jeg kan vandre en stund mellom busker og skog, under trær, gjennom gress og rundt steiner,” skrev Ludwig van Beethoven (1770–1827) til en venninne i 1810. Komponisten dro ut til parker eller skog og mark så ofte han kunne.

Beethovens Symfoni nr. 6 i F-dur med tilnavnet Pastoralesymfonien er det tydeligste uttrykket for hans kjærlighet til naturen. Første og siste sats beskriver gleden ved å være ute i det fri, i satsene imellom beskriver han blant annet en scene ved bekken, folkedans og kraftig tordenvær.

Hva spilles

  • Joseph Haydn Skapelsen: Innledning
  • Florence Price Konsert i én sats
  • Ludwig van Beethoven Symfoni nr. 6

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 610 kr
Honnør 195 - 490 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Marta Gardolińska
Jeneba Kanneh-Mason
Joseph Haydn
Florence Price
Ludwig van Beethoven

Oslo Konserthus