Sesongåpning
Klaus Mäkelä
Leif Ove Andsnes
Andrew Norman
Ludvig van Beethoven

Sesongåpning: Leif Ove Andsnes spiller Beethovens Pianokonsert nr. 5

Oslo Konserthus Kjøp billett

Pianist Leif Ove Andsnes

FotoGregor Hohenberg

Sesongåpning: Leif Ove Andsnes spiller Beethovens Pianokonsert nr. 5

Leif Ove Andsnes, Klaus Mäkelä og Oslo-filharmonien åpner orkestersesongen med Beethovens femte pianokonsert, “Keiserkonserten”. Orkesterverket Play fra 2013 etablerte Andrew Norman som en viktig stemme i amerikansk samtidsmusikk.

Keiserkonserten

Da Ludwig van Beethoven (1770–1827) bergtok det wienerske konsertpublikummet på 1790-tallet, var det både som pianist og komponist, som en fantastisk utøver av sin egen musikk. I 1811, da hans Pianokonsert nr. 5 var klar til urfremførelse, hadde Beethoven mistet så mye av hørselen at han ikke kunne spille selv.

Til gjengjeld skapte han stadig nye mirakler som komponist. Ingen vet hvem som begynte å kalle Pianokonsert nr. 5 “Keiserkonserten”, men tilnavnet har blitt stående. Beethoven åpnet pianokonserten på en helt ny måte – etter noen akkorder fra orkesteret får solisten briljere på egen hånd i den majestetiske innledningen.

Et orkesterverk med tre nivåer

“Kanskje det beste orkesterverket hittil i det 21. århundre,” skrev musikkjournalisten Will Robin om orkesterverket Play av Andrew Norman (f. 1979), som ble urfremført i 2013. En annen anmelder kalte Play et “et viltvoksende, oppslukende, rasende uforutsigbart stykke”, og verket etablerte Norman som en viktig stemme i amerikansk samtidsmusikk.

Play er delt inn i tre satser med titlene Level 1, Level 2 og Level 3 som til sammen varer ca. 45 minutter. Musikken utforsker hvordan musikerne kan spille med og mot hverandre, og eksperimenterer med et stort spekter av klangfarger, effekter og stemninger, fra den eksplosive åpningen til langt mer dempede partier i andre og tredje sats. På denne konserten fremføres level 1.

Hva spilles

  • Andrew Norman Play Level 1
  • Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr. 5

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 440 kr
Honnør 185 - 440 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Sesongåpning
Klaus Mäkelä
Leif Ove Andsnes
Andrew Norman
Ludvig van Beethoven

Oslo Konserthus Kjøp billett