Tema

Oslo-filharmoniens Sjostakovitsj-serie

14. august 2024 lanseres orkesterets og sjefdirigent Klaus Mäkeläs Sjostakovitsj-serie. Den kommende sesongen inneholder tre av komponisten symfonier. 

Dmitrij Sjostakovitsj (1906-1975) slo igjennom som komponist på 1920-tallet og regnes i dag som en av 1900-tallets største komponister. I løpet av karrieren skrev han blant annet 15 symfonier, og under Stalins regime var Sjostakovitsj sterkt påvirket av diktatorens stadige veksling mellom motvilje og velvilje.

16. og 17. januar dirigerer sjefdirigent Klaus Mäkelä Sjostakovitsjs Symfoni nr. 1. Symfonien hadde urpremiere i 1926 og bidro til å gjøre 19 år gamle Sjostakovitsj til en av Sovjetunionens ledende komponister. I hans første symfoni kan man høre inspirasjonskilder som Mahler og Stravinskij, men man kan også skimte konturene av det som etter hvert skulle bli Sjostakovitsjs karakteristiske komponiststemme.

Samme konsert kan du høre Sjostakovitsjs 15. og siste symfoni. Han startet på symfonien mot slutten av 1970 og symfonien hadde premiere i 1972 - tre år før hans død. Hans vanskelige forhold til myndighetene gjorde at Sjostakovitsj uttalte seg vagt mot slutten av livet. Det er kanskje derfor at denne symfonien ikke har ett tydelig budskap, men mange hint og ingen tydelige svar.

12. februar står Sjostakovitsjs Symfoni nr. 11 på programmet. Symfonien har tittelen The Year 1905 og forteller historien om den russiske revolusjonen i 1905.

Første sats åpner med den uhyggelige stemningen foran Vinterpalasset i forkant av revolusjonen. Det var her, på "Den blodige søndagen" 22. januar 1905 at revolusjonen startet. En stor folkemasse i hovedsak bestående av streikende arbeidere gjennomførte en demonstrasjon foran Vinterpalasset i St. Petersburg. Den russiske tsar Nikolaj 2 var ikke hjemme, og demonstrasjonstoget ble møtt av skudd da de nærmet seg palasset. Over 100 demonstranter ble drept.

Releasekonsert
Klaus Mäkelä
Dmitrij Sjostakovitsj
Einojuhani Rautavaara

Oslo Konserthus

Klaus Mäkelä Dmitrij Sjostakovitsj

Klaus Mäkelä Pjotr Tsjaikovskij
Dmitrij Sjostakovitsj