Kort & klassisk
Eivind Aadland
Paul Lewis
Ludwig van Beethoven

Kort & klassisk: Beethovens Keiserkonsert

Oslo Konserthus Kjøp billett

Foto Kaupo Kikkas

Kort & klassisk: Beethovens Keiserkonsert

Ludwig van Beethoven var vanligvis selv solisten i sine egne pianokonserter, men da han skrev Pianokonsert nr. 5 hadde han så nedsatt hørsel at han ikke lenger kunne spille. Paul Lewis er solist og Eivind Aadland dirigerer Oslo-filharmonien, som i løpet av tre konserter spiller alle Beethovens fem konserter.

Allerede som 13-åring var Ludwig van Beethoven (1770–1827) så dyktig ved klaveret at han kunne tjene sine egne penger som musiker, i hofforkesteret i hjembyen Bonn. Og han hadde nok selvtillit som komponist til å begynne å skrive på en klaverkonsert.

Som Mozart kunne Beethoven bruke sine konserter til å demonstrere at han var samtidens beste pianist. Musikken var også inspirert av forbildet, men allerede i de første konsertene er Beethovens særtrekk tydelige, som sterke kontraster og dramatiske skifter.

Beethovens Pianokonsert nr. 5 i Ess-dur ble urfremført i Leipzig i 1811. Beethoven hadde nå så nedsatt hørsel at han ikke lenger kunne spille den selv. Pianokonserten begynner med en mektig og imponerende innledning for solisten, og den fikk tilnavnet “Keiserkonserten”.

Hva spilles

  • Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr. 5

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 440 kr
Honnør
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Kort & klassisk
Eivind Aadland
Paul Lewis
Ludwig van Beethoven

Oslo Konserthus Kjøp billett