Eivind Aadland
Paul Lewis
Ludwig van Beethoven

Beethovens andre og tredje pianokonsert

Oslo Konserthus

Solist Paul Lewis

Foto Kaupo Kikkas

Beethovens andre og tredje pianokonsert

Paul Lewis er solist og Eivind Aadland dirigerer Oslo-filharmonien, som i løpet av tre konserter spiller alle Beethovens fem konserter. I ukens andre konsert får du høre Beethovens andre og tredje pianokonsert.

Allerede som 13-åring var Ludwig van Beethoven (1770–1827) så dyktig ved klaveret at han kunne tjene sine egne penger som musiker, i hofforkesteret i hjembyen Bonn. Og han hadde nok selvtillit som komponist til å begynne å skrive på en klaverkonsert.

Da Beethoven flyttet til Wien i 1792, lå det første forsøket i skrivebordsskuffen. Med i kofferten var Pianokonsert nr. 2 i B-dur, som han skrev sent på 1780-tallet og fortsatte å revidere i årevis. Den kom ikke på trykk før i 1801, etter Pianokonsert nr. 1.

Som Mozart kunne Beethoven bruke sine konserter til å demonstrere at han var samtidens beste pianist. Musikken var også inspirert av forbildet, men allerede i de første konsertene er Beethovens særtrekk tydelige, som sterke kontraster og dramatiske skifter.

I begynnelsen spilte Beethoven alltid soliststemmen selv, og han spilte den fra hukommelsen – den var ikke engang skrevet ned. Ingen av pianokonsertene ble utgitt på noter før 1801. Han skrev trolig Pianokonsert nr. 3 i c-moll i 1800, og spilte den for første gang i 1803.

Hva spilles

  • Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr. 2
  • Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr. 3

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 150 - 540 kr
Honnør 150 - 430 kr
Student 150 - 270 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Eivind Aadland
Paul Lewis
Ludwig van Beethoven

Oslo Konserthus