Richard Wagner Mestersangerne fra Nürnberg - Forspill til akt 1

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Nürnberg var senteret for den tyske renessansen, og på 1500-tallet blomstret både billedkunst, arkitektur og musikk i byen. Musikklivet ble anført av laug med såkalte mestersangerne. Mestersangerne var gjerne dyktige håndverkere, og tok med seg den håndverksmessige tilnærmingen til musikken. Laugene skapte avanserte systemer og regelverk for sine sanger, som bygde på minnesanger-tradisjonen fra middelalderen.

Richard Wagner (1813–1883) skrev de første skissene til Mestersangerne i Nürnberg i 1845. På begynnelsen av 1860-tallet tok han frem igjen skissene, og i 1862 dirigerte han ouverturen til operaen i Leipzig. Den komplette operaen ble urfremført i München i 1868.

Hovedinspirasjonen til Mestersangerne i Nürnberg var Hans Sachs (1494–1576), en skomaker, komponist og sanger som levde i Nürnberg på 1500-tallet. Han var en sentral figur i samtidens musikkliv og skal ha laget mer en 6000 sanger, dikt, skuespill og andre tekster. Sangene ble ikke skrevet ned, de skulle bare kunne fremføres av mestersangerne.

En av operaens hovedpersoner er den unge ridderen Walther von Stolzing. Han er forelsket i Eva, datteren til en gullsmed og mestersanger i byen. Eva skal giftes bort til vinneren av en sangkonkurranse, og Walthers bestrebelser for å vinne konkurransen, med god hjelp fra Hans Sachs, driver operaens handling fremover.

Både Hans og Walter kan på ulike måter sies å representere komponisten selv. Hans Sachs står som komponisten midt mellom det gamle og det nye, han ser verdien både av å ta vare på verdifulle tradisjoner og å fornye dem. Walter von Stolzing kan minne om den unge Richard Wagner, full av ideer og med en brennende trang til å endre på det bestående.

Mestersangerne i Nürnberg er Wagners mest humoristiske opera, og den eneste som bygger på historiske personer. Operaen ble en enorm suksess, og ouverturen har fått sitt eget liv som frittstående orkesterstykke i konsertsalen.