Tarmo Peltokoski
Jan Lisiecki
Richard Wagner
Sergej Prokofjev

Opera for orkester

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Dirigent Tarmo Peltokoski

Foto Peter Rigaud

Opera for orkester

Richard Wagner og Richard Strauss er giganter i operahistorien. Tarmo Peltokoski dirigerer orkesterutdrag fra Tannhäuser, Mestersangerne i Nürnberg og Rosenkavaleren. Jan Lisiecki er solist i Sergej Prokofjevs Pianokonsert nr. 2.

Richard Wagner (1813–1883) slo gjennom med operaen Den flyvende hollender i 1843. I de neste tiårene revolusjonerte han musikkteateret og ble en av sin tids mest innflytelsesrike kunstnere uansett kunstform. Wagners ouverturer står godt på egne ben som orkesterstykker, og på programmet står to av de mest berømte: Ouverturen til Tannhäuser innledet en av Wagners første store suksesser, som ble urfremført i Dresden i 1845. Både den og Mestersangerne i Nürnberg fra 1868 handler om middelalderens sangere og diktere.

Sergej Prokofjev (1891–1953) var bare 22 år da han skrev sin Pianokonsert nr. 2 i 1913. Han skrev den til minne om en venn ved St. Petersburg-konservatoriet som hadde tatt sitt eget liv samme år. Sergej Prokofjev reiste ut av Russland ved starten av revolusjonen i 1917 og manuskriptet til Pianokonsert nr. 2 gikk siden tapt i en brann. I 1923 gjenskapte Prokofjev konserten fra hukommelsen med en del forandringer. Den nye versjonen ble urfremført i Paris i 1924 med komponisten ved pianoet.

Richard Strauss (1864–1949) hørte Wagners operaer for første gang som tiåring, og de ble en av hans viktigste inspirasjonskilder. Strauss ble en slags arvtaker til Wagner, men i motsetning til forbildet opplevde han sine første suksesser med orkestermusikk i konsertsalen. Mens operaene Salome og Elektra sjokkerte publikum med krasse toner og blodig handling, ble Rosenkavaleren en umiddelbar publikumssuksess ved premieren i 1911, med handling lagt til Wien og dertil passende wienervals. Orkestersuiten er fra 1944.

Medvirkende

Bak notene

Ved Fred-Olav Vatne i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Tarmo Peltokoski
Jan Lisiecki
Richard Wagner
Sergej Prokofjev

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt