Påskekonsert
Vasily Petrenko
Oslo Filharmoniske Kor
Richard Wagner

Påskekonsert med Parsifal

Dirigent Vasily Petrenko

Foto CF-Wesenberg

Påskekonsert med Parsifal

Vasily Petrenko dirigerer konsertversjonen av tredje akt fra Richard Wagners Parsifal, der handlingen foregår på langfredag. Baryton Yngve Søberg er blant solistene i Wagners symbolrike og intense avskjedsverk.

Richard Wagner (1813–1883) kom over fortellingen om ridderen Parsifal for første gang i 1845. Våren 1857 skisserte han en opera basert på fortellingen, og 25 år senere, 26. juli 1882, fikk Parsifal sin premiere i Wagners eget operahus i Bayreuth.

Komponisten kalte selv ikke Parsifal for en opera, men et Bühnenweihfestspiel, et “Sceneinnvielsesfestspill” som i over 20 år bare ble fremført i Bayreuth. Verket har en sterkt åndelig dimensjon preget av Wagners interesse for kristendom, buddhisme og filosofi.

Parsifal er en av gralsbrødrene, ridderne som beskyttet Den hellige gral, begeret som Jesus ifølge legenden drakk av ved det siste måltidet, og som blodet hans ble samlet i. Historien om Parsifal har sine røtter på 1100-tallet, og handlingen er lagt til tidlig middelalder.

Richard Wagner skrev teksten selv, løst basert på middelalderens versromaner. Wagner beskriver Parsifals utvikling og åndelige vekst fra å være en uerfaren ridder til han gjennom å lære lidelse og medfølelse forstår Den hellige grals dypere betydning og blir dens vokter.

I tredje akt blir Parsifal en forløser for gralsfellesskapet og helbreder kong Amfortas. Handlingen foregår på langfredag, noe som understreker sentrale temaer – åndelig fornyelse og forløsning. Musikken spilles i konsertant versjon, altså uten kulisser eller kostymer.

Hva spilles

  • Richard Wagner Parsifal, Akt III

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 610 kr
Honnør 195 - 490 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Påskekonsert
Vasily Petrenko
Oslo Filharmoniske Kor
Richard Wagner

Oslo Konserthus Velg dato: Kjøp billett