Ingo Metzmacher Richard Wagner
Anton Bruckner

Wagner og Bruckner

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Dirigent Ingo Metzmacher

Foto Felix Broede

Wagner og Bruckner

Richard Wagner skapte et veiskille i musikkhistorien med sine operaer og ble et idol for Anton Bruckner og mange andre komponister. Ingo Metzmacher dirigerer orkestermusikk fra Wagners opera Parsifal og Bruckners Symfoni nr. 7.

Richard Wagner (1813–1883) slo gjennom med operaen Den flyvende hollender i 1843. I de neste tiårene revolusjonerte han operasjangeren og ble en av 1800-tallets mest innflytelsesrike kunstnere uansett kunstform. Ideen til Parsifal skal ha oppstått i 1857, men det tok 25 år før den ble ferdig, og det ble Wagners siste opera. Han skrev selv librettoen basert på middelalderlegendene om Den hellige gral. På programmet står Forspill til første akt og Langfredagsmusikk fra tredje akt.

Anton Bruckner (1824–1896) oppdaget musikken til Richard Wagner på 1860-tallet, og den elleve år eldre komponisten skulle bli hans store forbilde. Bruckner skrev sine første symfonier i Wien, og de ble til dels hardt kritisert – Wagners musikk hadde skapt harde fronter i byen. Bruckner valgte derfor i 1884 å legge urfremførelsen av sin Symfoni nr. 7 til Leipzig. Der ble den en stor suksess og et gjennombrudd for komponisten. Andresatsen er en hyllest til Wagner, som døde i 1883. Symfoni nr. 7 har siden vært et av Bruckners mest populære verk.

Medvirkende

Bak notene

Ved Erling Guldbrandsen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Ingo Metzmacher Richard Wagner
Anton Bruckner

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt