Trombonist Audun Breen med musikere fra Oslo-Filharmonien

Audun Breen © CF Wesenberg

Nordheims siste store verk

  1. Ouverture fra Maskarade
  2. Fonos
  3. Symfoni nr. 8
  1. Ingar Bergby dirigent
  2. Audun Breen trombone

Oslo-Filharmoniens solotrombonist Audun Breen er solist i Arne Nordheims siste store verk, den kraftfulle trombonekonserten Fonos. Ingar Bergby dirigerer også musikk av Carl Nielsen og Dmitrij Sjostakovitsj.

Carl Nielsen skrev operaen Maskarade i årene 1904–06. Handlingen bygger på Ludvig Holbergs forviklingskomedie med samme navn om et ungt par som møtes og blir forelsket på et maskeball. Operaen hadde premiere i København i 1906 og slo umiddelbart an hos publikum. Siden har Maskarade blitt en slags uoffisiell dansk nasjonalopera, og ouverturen er blitt et av Nielsens mest spilte orkesterstykker.

Arne Nordheim (1931–2010) fullførte sitt siste større verk i 2005: “Fonos – tre memorabler for trombone og orkester”. Nordheim mottok Edvard-prisen for verket og juryen beskrev det slik: “Det musikalske uttrykket blir her som en sammensmeltning av det europeisk senromantiske og internasjonal modernisme, men med en udefinerbar nordisk patina og utviklet med stor formsikkerhet og intelligens til en helt personlig stil.” Solist er Oslo-Filharmoniens solotrombonist Audun Breen.

Dmitrij Sjostakovitsj (1906–1975) opplevde sin største internasjonale suksess under krigsårene med sin syvende symfoni. Symfonien fikk tilnavnet "Leningrad" og ble urfremført i den beleirede byen i 1942. Året etter skrev han Symfoni nr. 8, en mye mørkere symfoni enn forgjengeren. Han forklarte siden at han ønsket å gi uttrykk for folkets opplevelser og beskrive krigens grusomme tragedie. Budskapet ble ikke godt mottatt av myndighetene, og symfonien ble lite spilt. I dag regner mange den som en av komponistens beste.

Billetter

  • Voksen: 170 - 560 kr
  • Honnør: 170 - 450 kr
  • Student: 170 - 280 kr
  • Barn: 150 kr
Kjøp billett

Konserten inngår i flg. abonnement: