Ekstrakonsert med Klaus Mäkelä

  1. Divertimento fra "Feens kyss", Symfonisk suite
  2. Poème for fiolin og orkester
  3. Tzigane
  4. Symfoni nr. 2
  1. Klaus Mäkelä dirigent
  2. Daniel Lozakovitsj fiolin

Ekstrakonsert med Klaus Mäkelä og Sibelius på programmet

Den svenske fiolinisten Daniel Lozakovich er solist i Ernest Chaussons Poème og Maurice Ravels Tzigane. Sjefdirigent Klaus Mäkelä dirigerer også den vakre symfoni nr. 2 av Jean Sibelius.

Merk at programmet er ulikt programmet fra dagen før: Metacosmos og La valse er byttet ut med Sibelius' symfoni nr. 2.

Igor Stravinskij skrev ballettmusikken til Feens kyss i 1928, og forestillingen hadde premiere i Paris samme år. Handlingen er basert på H.C. Andersens eventyr Isjomfruen, og musikken er en hyllest til Pjotr Tsjajkovskij i anledning 35-årsmarkeringen av hans død. Stravinskij valgte ut et knippe melodier som ikke var blitt orkestrert før, fra Tsjajkovskijs sanger og pianostykker. Ballettforestillingen lever videre i orkesterversjonen Divertimento fra 1934.

Den franske komponisten Ernest Chausson (1855–1899) var en nær venn av belgiske Eugène Ysaÿe, sin tids store fiolinvirtuos. På 1890-tallet oppfordret Ysaÿe Chausson til å skrive en fiolinkonsert for ham, men Chausson syntes det var en altfor overveldende oppgave. I stedet skrev han Poème – et kortere verk for fiolin og orkester. Stykket ble Chaussons første store suksess i hjembyen Paris da Ysaÿe spilte det der i 1897.

I 1922 møtte Maurice Ravel (1875–1937) den ungarske fiolinisten Jelly d’Arányi, grandniese til fiolinlegenden Joseph Joachim, under en turné i London. Hun underholdt komponisten med folketoner fra hjemlandet til langt på natt, og Ravel ble så begeistret at han skrev en virtuos fiolinrapsodi for henne. Den fikk tittelen Tzigane, og hun urfremførte den i London i 1924. Originalversjonen var for fiolin og piano, og Ravel orkestrerte pianostemmen samme år.


Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr
Kjøp billett

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

kl. 18.30 i Glasshuset