Klaus Mäkelä mottar Sibelius-
prisen 2022

Kom og se Klaus Mäkelä motta Sibelius-prisen 2022!

Konserten har blitt spilt

Sjefdirigent Klaus Mäkelä.

Foto Marco Borggreve.

Kom og se Klaus Mäkelä motta Sibelius-prisen 2022!

Den svenske fiolinisten Daniel Lozakovich er solist i Ernest Chaussons Poème og Maurice Ravels Tzigane. Sjefdirigent Klaus Mäkelä dirigerer også den vakre symfoni nr. 2 av Jean Sibelius.

Denne konserten er satt opp i forbindelse med at Klaus Mäkelä mottar Sibelius-prisen 2022. Merk at programmet er ulikt programmet fra dagen før.

Igor Stravinskij skrev ballettmusikken til Feens kyss i 1928, og forestillingen hadde premiere i Paris samme år. Handlingen er basert på H.C. Andersens eventyr Isjomfruen, og musikken er en hyllest til Pjotr Tsjajkovskij i anledning 35-årsmarkeringen av hans død. Stravinskij valgte ut et knippe melodier som ikke var blitt orkestrert før, fra Tsjajkovskijs sanger og pianostykker. Ballettforestillingen lever videre i orkesterversjonen Divertimento fra 1934.

Den franske komponisten Ernest Chausson (1855–1899) var en nær venn av belgiske Eugène Ysaÿe, sin tids store fiolinvirtuos. På 1890-tallet oppfordret Ysaÿe Chausson til å skrive en fiolinkonsert for ham, men Chausson syntes det var en altfor overveldende oppgave. I stedet skrev han Poème – et kortere verk for fiolin og orkester. Stykket ble Chaussons første store suksess i hjembyen Paris da Ysaÿe spilte det der i 1897.

I 1922 møtte Maurice Ravel (1875–1937) den ungarske fiolinisten Jelly d’Arányi, grandniese til fiolinlegenden Joseph Joachim, under en turné i London. Hun underholdt komponisten med folketoner fra hjemlandet til langt på natt, og Ravel ble så begeistret at han skrev en virtuos fiolinrapsodi for henne. Den fikk tittelen Tzigane, og hun urfremførte den i London i 1924. Originalversjonen var for fiolin og piano, og Ravel orkestrerte pianostemmen samme år.

Medvirkende

Bak notene

Med Erling Guldbrandsen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 150 - 540 kr
Honnør 150 - 430 kr
Student 150 - 270 kr
Barn 150 kr

Klaus Mäkelä mottar Sibelius-
prisen 2022

Konserten har blitt spilt