Klaus Mäkelä
Sol Gabetta
Dmitrij Sjostakovitsj
Pjotr Tsjajkovskij

Sol Gabetta spiller Sjostakovitsj

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Sol Gabetta © Julia Wesley

Sol Gabetta spiller Sjostakovitsj

Pjotr Tsjajkovskij omtalte Symfoni nr. 6 som sitt beste verk, og det ble hans siste symfoni – han døde ni dager etter urfremførelsen. Konserten åpner med Julia Perrys Short Piece for Orchestra fra 1952. Det argentinske cellofenomenet Sol Gabetta er solist i Sjostakovitsj’ Cellokonsert nr. 1, og Klaus Mäkelä dirigerer.

Julia Perry (1924–1979) vokste opp i Kentucky og Ohio og utmerket seg tidlig som en talentfull sanger og fiolinist. Som komponist kombinerte hun elementer fra afroamerikansk musikkarv og europeisk kunstmusikk. På 1950-tallet bodde hun flere år i Italia og Frankrike og studerte komposisjon hos Luigi Dallapiccola og Nadia Boulanger. I 1952 skrev hun det livlige og kontrasfylte orkesterstykket Short Piece for Orchestra.

Knapt noen enkeltmusiker hadde større innflytelse på 1900-tallets orkestermusikk enn den russiske cellisten Mstislav Rostropovitsj. Sergej Prokofjev skrev en cellosonate for 22-årige Rostropovitsj i 1949 og en cellokonsert tre år senere. Dmitrij Sjostakovitsj var svært begeistret for Prokofjevs cellokonsert og brukte den i 1959 som inspirasjon for sin Cellokonsert nr. 1 – den første av to konserter han skrev for Rostropovitsj.

Pjotr Tsjajkovskij (1840−1893) begynte på sin Symfoni nr. 6 i februar 1893 og fullførte den i august samme år. Han skrev til sin nevø om verket: «… jeg anser dette så avgjort som det beste og ikke minst det mest oppriktige av alle mine verk. Jeg elsker det som jeg aldri har elsket noen av mine andre musikalske avkom …» Komponisten dirigerte selv urfremførelsen i St. Petersburg 28. oktober 1893. Symfonien ble raskt enormt populær, men selv fikk han ikke oppleve suksessen – han døde brått bare ni dager senere. Symfoni nr. 6 fikk siden tilnavnet Pathetique – den lidenskapelige.

Medvirkende

Bak notene

Ved Nora Taksdal i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 170 - 560 kr
Honnør 170 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Klaus Mäkelä
Sol Gabetta
Dmitrij Sjostakovitsj
Pjotr Tsjajkovskij

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt