Julia Perry Short Piece for Orchestra

Skrevet av Bodil Maroni Jensen

Et kort, men innholdsrikt stykke. Det begynner energisk og hurtig. Det er som om komponisten har liten tid før hun bråstopper og bestemmer seg for å dvele i langsomt, melankolsk linjespill – før hun rusher av gårde igjen. Tempoforandringene mellom partiene er noe av karakteren i stykket. Kanskje hun følte det slik, Julia Perry, at hun måtte være nøye med hvordan hun fylte tiden, til studier, komponering, fremføringer, undervisning, oversetterarbeid – og til refleksjon.

Julia Perry var afrikanskamerikaner. Hun vokste opp i byen Akron i Ohio, i en musikalsk familie. Hun spilte fiolin og piano fra barnsben av og fortsatte med universitetsstudier i piano, sang, komposisjon og dirigering. Etter en mastergrad fortsatte hun studier i sang og komposisjon i New York. Her ble hun introdusert for den italienske komponisten Luigi Dallapiccola, som ble en lærer og mentor de neste ti årene. Med to Guggenheim-stipend oppholdt hun seg sammenlagt sju år i Europa, der hun studerte dirigering i Siena og komposisjon med Dallapiccola i Firenze og Nadia Boulanger i Paris. Med Stabat Mater for altstemme og strykere i 1951 og Short Piece for Orchestra året etter opplevde hun suksess som komponist før hun var tretti. Hun fikk også oppmerksom som dirigent i Europa, gjennom en konsertserie støttet av Det amerikanske informasjonssenteret.

Hun ble mer og mer produktiv med årene, men erfarte at musikken hun skrev på 1960- og 1970-tallet, ble sjelden fremført. Hun skrev tolv symfonier, tre operaer, en fiolinkonsert, to klaverkonserter, korverker, kammermusikk. Ja, ufattelig mye, og lite av dette ble utgitt. I 1970 fikk hun slag, ble delvis lam og måtte lære seg å skrive med venstre hånd. Håndskriften ble vanskelig å lese, men i dag er det et arbeid i gang for å få oversikt over verkene og få dem utgitt. Perrys interesse for den afroamerikanske kulturen kommer til uttrykk i noen verker, men stort sett er det neoklassisisme og serielle komposisjonsprinsipper som preger musikken hennes.