Beethoven Nielsen Manze

Livskraftens triumf

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Veronika Eberle © Felix Broede

Livskraftens triumf

Symfonien «Det uutslukkelige» er Carl Nielsens hyllest til livskraften, skrevet under en verdensomspennende krise.

Ludwig van Beethovens (1770–1827) Fiolinkonsert ble spilt for første gang i Wien i 1806. I en tid rystet av Napoleonskrigene begynner musikken med fem forsiktige paukeslag, som et fjernt ekko av krigens larm. Åpningsmotivet går som en rød tråd gjennom førstesatsen, som snudde opp-ned på hva en solistkonsert kunne være.

Fiolinkonserten ble ikke populær før på 1840-tallet, da den unge stjernefiolinisten Joseph Joachim fremførte den med kadenser (solopartier for fiolinen) han hadde skrevet selv. Siden har mange andre skrevet egne kadenser til konserten. Kveldens solist Veronika Eberle spiller kadenser av komponist Jörg Widmann som er skrevet spesielt for henne, sammen med Kenneth Ryland på kontrabass og Christopher Lane på pauker.

Carl Nielsens (1865–1931) Symfoni nr. 4 med tilnavnet «Det uutslukkelige» ble skrevet i årene 1914–16, mens en ny storkrig raste i Europa. Komponisten stod også midt i en ekteskapskrise. Symfonien er preget av konflikt fra første stund, og paukene som setter stemningen i innledningen, sørger for et dundrende krigsutbrudd i siste sats, før verket munner ut i en utvetydig triumf.

Carl Nielsen var likevel tydelig på at en ikke bør lytte etter noen konkrete hendelser eller beskrivelser i symfonien. Den bekriver snarere livskraften bak begivenhetene – og bak musikken. Som han selv skrev i sin kommentar til symfonien: «Musikk er liv, og som livet uutslukkelig.»

Andrew Manze er sjefdirigent for NDR Radiophilharmonie i Hannover, og har dirigert Oslo-Filharmonien en rekke ganger de siste årene. Han utmerker seg blant annet gjennom utømmelig energi, varme og usedvanlig repertoar-kjennskap.

Hva spilles

  • Ludwig van Beethoven Fiolinkonsert (kadenser av Jörg Widmann)
  • Carl Nielsen Symfoni nr. 4, "Det uutslukkelige"

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 150 - 540 kr
Honnør 150 - 430 kr
Student 150 - 270 kr
Barn 150 kr

Beethoven Nielsen Manze

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt