Andrew Manze © Benjamin Ealovega

Han beskrives som en av de mest inspirerende og stimulerende dirigentene i sin generasjon, og utmerker seg blant annet gjennom utømmelig energi, varme og usedvanlig repertoar-kjennskap.

Andrew Manze har siden 2014 vært sjefdirigent for NDR Radiophilharmonie i Hannover, nå med kontrakt ut 2023. I sesongen 2018-19 bla han 1. gjestedirigent for Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Med det tyske orkesteret har han et verdensomspennende turnéprogram og en rekke innspillinger på Pantatone, med fokus på Mozart og Mendelssohn. Den første Mendelssohn-utgivelsen ble belønnet med Den tyske platekritiker-prisen. Med Liverpool-orkesteret har han nylig fullført en plateserie med Vaughan Williams’ symfoniker på Onyx. Som fiolinist har han også mange prisbelønte innspillinger.

Som høyt etterspurt gjestedirigent besøker han jevnlig spissorkestre i bl.a. München, Berlin, Stockholm og Salzburg. Han er også fast gjest på festivalen Mostly Mozart i New York. På listen over nylige og kommende engasjementer står bl.a. Los Angeles Philharmonic, Boston Symphony, Concertgebouw Orkest, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Sveriges Radios Symfoniorkester og London Philharmonic.

I årene 2006-2014 var Manze kunstnerisk leder for Helsingborgs Symfoniorkester, som han bragte til internasjonalt ry med innspillinger som Beethoven på Harmonia Mundi og Brahms-syklus på CPO. Fra 2008 til 2011 var han 1. gjestedirigent for Kringkastingsorkesteret, og han har også vært fast gjestedirigent for BBC Scottish Symphony.

Andrew Manze er britisk, nå bosatt i Tyskland. Allerede som fiolinstudent i Cambridge ble han ansett som ledende spesialist i historisk fremføringspraksis. I 1996 ble han assosiert leder for Academy og Ancient Music, og 2003-2007 var han kunstnerisk leder for English Concert. Manze er i dag Fellow of the Royal Academy of Music og gjesteprofessor på Norges musikkhøgskole Han har bidratt til nyutgivelser av Bach og Mozart på forlagene Bärenreiter og Breitkopf & Härtel, og har en viktig rolle som musikkteoretiker og -formidler bl.a. i tysk fjernsyn. Hans forrige engasjement i Oslo-Filharmonien var i 2020, da han dirigerte et Beethoven-program.

(Tekst: Marit Gaasland)