Fiolinist Veronika Eberle

Veronika Eberle © Felix Broede

Livskraftens triumf

  1. Fiolinkonsert med kadens av Jörg Widmann
  2. Symfoni nr. 4 "Det uutslukkelige"
  1. Andrew Manze dirigent
  2. Veronika Eberle fiolin
  3. Edicson Ruiz kontrabass

Et av Beethovens mest nyskapende verk spilles med nyskrevne solopartier for kveldens solister. Symfonien «Det uutslukkelige» er Carl Nielsens hyllest til livskraften, skrevet under en verdensomspennende krise.

Ludwig van Beethovens (1770–1827) Fiolinkonsert ble spilt for første gang i Wien i 1806. I en tid rystet av Napoleonskrigene begynner musikken med fem forsiktige paukeslag, som et fjernt ekko av krigens larm. Åpningsmotivet går som en rød tråd gjennom førstesatsen, som snudde opp-ned på hva en solistkonsert kunne være.

Fiolinkonserten ble ikke populær før på 1840-tallet, da den unge stjernefiolinisten Joseph Joachim fremførte den med kadenser (solopartier for fiolinen) han hadde skrevet selv. Siden har mange andre skrevet egne kadenser til konserten. De som spilles her, er skrevet av komponist Jörg Widmann spesielt for kveldens solist Veronika Eberle og hennes ektemann, kontrabassisten Edicson Ruiz, som også er med på konserten.

Carl Nielsens (1865–1931) Symfoni nr. 4 med tilnavnet «Det uutslukkelige» ble skrevet i årene 1914–16, mens en ny storkrig raste i Europa. Komponisten stod også midt i en ekteskapskrise. Symfonien er preget av konflikt fra første stund, og paukene som setter stemningen i innledningen, sørger for et dundrende krigsutbrudd i siste sats, før verket munner ut i en utvetydig triumf.

Carl Nielsen var likevel tydelig på at en ikke bør lytte etter noen konkrete hendelser eller beskrivelser i symfonien. Den bekriver snarere livskraften bak begivenhetene – og bak musikken. Som han selv skrev i sin kommentar til symfonien: «Musikk er liv, og som livet uutslukkelig.»

Det er ikke avklart når vi starter billettsalget til sesongens konserter. Det blir først bestemt når vi vet mer om hvordan retningslinjene for konserter blir fremover.

Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Denne konserten spilles også: