Dirigent Kristiina Poska

Kristiina Poska © Kaupo Kikkas

Finslipte diamanter

Denne konserten ble spilt:

  1. Tryllefløyten: Ouverture
  2. Klaverkonsert nr. 27
  3. Symfoni nr. 1
  1. Kristiina Poska dirigent
  2. Kristian Bezuidenhout piano

Johannes Brahms brukte over 20 år på sin Symfoni nr. 1. Mozart skrev klaverkonserter i nesten 25 år, og nr. 27 er den siste i rekken. Kristian Bezuidenhout er klaversolist og Kristiina Poska dirigerer.

Klaverkonsert nr. 27 var Wolfgang Amadeus Mozarts (1756–1791) siste av sitt slag. Det var også det siste han spilte offentlig, våren 1791. Som konsertpianist var Mozart på topp tidlig på 1780-tallet. Mot slutten av tiåret opptrådte han sjeldnere og skrev mindre for klaver, men som komponist nådde han stadig nye høyder. Hovedtemaet i siste sats i den siste konserten støpte han like etterpå om til sangen «Kom mai, du skjønne, milde» – skrevet den siste våren han levde. Samme år skrev han også ouverturen til Tryllefløyten, operaen som skulle bli hans siste store publikumsuksess.

Johannes Brahms (1833–1897) fremstod allerede som tjueåring som et komponisttalent helt utenom det vanlige. Men han tok seg god tid med å realisere sitt potensial, og ble sin egen strengeste kritiker. Han skrev mellom 20 og 30 strykekvartetter – bare tre av dem ble utgitt, resten ble brent. Og han brukte 21 år på arbeidet med sin første symfoni, til fortvilelse for utålmodige venner, beundrere og forleggere.

Sluttresultatet, Symfoni nr. 1 fra 1876, oser av besluttsomhet og viljestyrke fra første tone. Det gikk ikke lenge før noen ga den tilnavnet «Beethovens tiende» – over femti år etter Beethovens siste symfoni var det ingen som hadde klart å løfte symfoniformatet i nærheten av hans nivå. Brahms’ fire symfonier skulle bli et unikt tilskudd til orkestermusikken, og i den første av dem følges alvoret i innledningen opp både av varme og lettsindige melodier.

Kristian Bezuidenhout er en av vår tids mest betydelige og spennende utøvere på tangentinstrumenter – fortepiano, cembalo og moderne piano. Dette er hans første konsert med Oslo-Filharmonien.

Kristiina Poska har vært sjefdirigent for Flandern Symfoniorkester siden 2019 og er fra 21/22-sesongen 1. gjestedirigent for Latvias Nasjonale Symfoniorkester. Sist hun dirigerte Oslo-Filharmonien var på friluftskonserten på Myraløkka i 2017.

Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår i flg. abonnement: