Oslo Filharmoniske Kor og Norsk Militær Tattoo

Da Øystein Fevang overtok det musikalske ansvaret for OFK i 2006, hadde han allerede hatt ansvaret for Tattoo-koret på Norsk Militær Tattoo en gang. Så det var naturlig at han da tok med OFK da han igjen ble spurt om å stille med kor i 2008. Siden da har OFK vært fast Tattoo-kor på til sammen 5 produksjoner og 20 konserter i Oslo Spektrum! Denne storsalen rommet 4800 publikummere pr forestilling. Norsk Militær Tattoo samler mellom 800 og 1000 utøvere fra hele verden, samt hester, motorsykler og løpende trompeter!


Og for en fest det har vært! Vi har sunget masse flott musikk, og sunget med artister som Helene Bøksle, Henrik Engelsviken, Mari Eriksmoen, Knut Magnus Sørum, Jannike Kruse, Frode Vassel og Tor Endresen.


Vi har sunget for rundt hundre tusen publikummere, og konsertene sendes alltid i julen på NRK, og da gjerne med diverse repriser. Så disse opptredenene har vært, og er fortsatt, et fint ansikt utad for å vise fram Oslo Filharmoniske Kor sine kvaliteter og allsidighet.


Tattoo-oppdragene medfører lange dager i Oslo Spektrum, mange prøver og mye venting, men det er kanskje noe av det mest underholdende vi gjør. Konsertene er alltid utsolgt, og etterpåfesten på Akershus festning er den beste! Og det er alltid like gøy for koristen å prøve noen rare uniformshatter av de utenlandske militærmusikerne.


Tattoo i 2021 ble utsatt pga Covid, men vi håper vi igjen får står på scenen sammen med alle de dyktige militære musikerne fra hele verden i 2022.

Åpningsseremonien til OL på Lillehammer

Oslo Filharmoniske Kor har bidratt på flere nasjonale kulturarrangementer. Allerede i 1952 spilte Oslo Filharmoniske Orkester og kor inn OL-hymnen til OL i Oslo, og i 1994 deltok OFK på åpningsseremonien på Lillehammer med Arne Nordheims Venit Rex og kongesangen Gud sign vår konge god.


Til åpningsseremonien var begge musikkstykker spilt inn på forhånd. Venit Rex ble tatt opp i NRKs studio på Marienlyst og kongesangen ble hentet fra korets a cappella-plate “Norge mitt Norge” fra 1991. Koret skulle ha på seg bunader, og var blant deltakerne som marsjerte inn på arenaen helt i begynnelsen av seremonien. Vi oppdaget under generalprøven to dager før selve åpningsdagen, at våre innslag kom drøye 20 minutter inn i programmet, og at vi derfor måtte stå musestille rett opp og ned inntil det var vår tur - i 18 kuldegrader! Det var godt å ha tykke lag med ull under bunaden da. På selve dagen var det bare 12 kuldegrader, og alt gikk fint. Logistikken var upåklagelig - vi gikk ut fra stadion like etter at vår opptreden var over, og ble ledet direkte inn i busser som kjørte oss hjem til Oslo. Vi var hjemme i hus før kronprins Haakon fikk tent ilden!


Du kan se hele åpningsseremonien her på nrk.no, og OFK synger under og like etter kongefamiliens ankomst:


Åpningsseremonien på Lillehammer 1994