Klaus Mäkelä
Emanuel Ax
Jean Sibelius
Anders Hillborg

Klaus Mäkelä dirigerer Sibelius

Sjefdirigent Klaus Mäkelä

Foto Kaupo Kikkas

Klaus Mäkelä dirigerer Sibelius

Den amerikanske pianistlegenden Emanuel Ax er solist i Anders Hillborgs “The MAX Concerto” fra 2023, som er skrevet for ham. Klaus Mäkelä dirigerer også Jean Sibelius’ Lemminkäinen, der den berømte Tuonelas svane er et av fire tonedikt.

“… livlig, morsom, heroisk, uttrykksfull, tydelig, gjennomtenkt og fullstendig uimotståelig … Dette er et verk der konstruktiv oppfinnsomhet og nytelsesprinsippet går arm i arm …” skrev en av anmelderne etter urfremførelsen av Anders Hillborgs Pianokonsert nr. 2 høsten 2023.

Hillborg skrev konserten for pianistlegenden Emanuel “Manny” Ax, som også er kveldens solist med Oslo-filharmonien. Hillborg skriver om undertittelen The MAX Concerto: “Den antyder – med kraftige ALL CAPS – overfloden og genialiteten til den fremragende pianisten.”

Anders Hillborg (f. 1954) har de siste tiårene vært en av Sveriges mest allsidige og oftest spilte komponister. Han har skrevet musikk for film og TV og samarbeidet med popartister som Eva Dahlgren. Orkesterverkene hans har også et filmmusikkaktig, visuelt preg.

Jean Sibelius (1865–1957) hentet ofte inspirasjon fra det finske nasjonaleposet Kalevala, og musikken hans er nærmest blitt ensbetydende med finsk natur og mytologi. På 1890-tallet skrev han fire symfoniske dikt om Lemminkäinen, en av de mest kjente heltene i Kalevala.

Lemminkäinen er en fryktløs eventyrer og skjørtejeger, en slags finsk Don Juan. Lemminkäinen utgjør ikke en sammenhengende fortelling, men løsrevede episoder. Sibelius er mer opptatt av å gjenskape stemningen og atmosfæren enn å fortelle en historie.

Det andre av de fire symfoniske diktene i Lemminkainen er det mest berømte og spilles ofte som et frittstående verk: Tuonelas svane, der Lemminkäinen møter den gåtefulle svanen som vokter dødsriket. Svanen portretteres gjennom en berømt solo for engelsk horn.

Hva spilles

  • Anders Hillborg Pianokonsert nr. 2 «The MAX Concerto»
  • Jean Sibelius Lemminkäinen Suite

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 610 kr
Honnør 195 - 490 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Klaus Mäkelä
Emanuel Ax
Jean Sibelius
Anders Hillborg

Oslo Konserthus Velg dato: Kjøp billett