Marc Albrecht
Stefan Dohr
Richard Strauss

Richard Strauss – et portrett

Oslo Konserthus Kjøp billett

Dirigent Marc Albrecht

Foto Marco Borggreve

Richard Strauss – et portrett

Richard Strauss (1864–1949) hadde en av musikkhistoriens lengste og mest innholdsrike karrierer. Marc Albrecht dirigerer et rent Strauss-program som munner ut i den gigantiske En Alpesymfoni. Stefan Dohr er solist i Strauss’ Hornkonsert nr. 2.

Strauss elsket naturen og var spesielt fascinert av fjellandskap. I 1908 bosatte han seg i Garmisch-Partenkirchen, der han bygde et hus med god utsikt til de bayerske alpene. Tonediktet En Alpesymfoni fra 1915 bygger på en naturopplevelse fra disse fjellene: Som femtenåring var han med på en dramatisk tur der reisefølget ble overrasket av storm. En Alpesymfoni er Strauss’ lengste tonedikt og det som er skrevet for størst orkester. Her beskriver han en stormfull fjelltur fra soloppgang til solnedgang.

I årene mellom En Alpesymfoni og Hornkonsert nr. 2 arbeidet Strauss i all hovedsak med opera. I Intermezzo fra 1924 skrev han teksten selv – handlingen bygger på scener fra hans eget ekteskap og hovedpersonene er ham selv og kona Pauline – lett forkledd. Scenografien ved den første oppsetningen var en kopi av komponistens hjem. Operaen inneholder fire mellomspill for orkester som ble populære konsertstykker. Det som spilles her har tittelen Träumerei am Kamin – dagdrømmer ved peisen.

Richard Strauss’ far Franz jobbet som hornist i hofforkesteret i München og ble regnet som en av de beste på instrumentet i sin samtid. Franz Strauss komponerte også musikk, først og fremst for horn. I 1883 skrev sønnen en hornkonsert med faren i tankene, men den var så teknisk krevende at han aldri ville fremføre den offentlig. Nesten seksti år senere skrev Richard Strauss sin Hornkonsert nr. 2 til minne om faren. Midt i de mørke krigsårene komponerte han en nostalgisk, Mozart-aktig konsert som ble spilt for første gang i 1843.

Hva spilles

  • Richard Strauss Traümerei am Kamin
  • Richard Strauss Hornkonsert nr. 2
  • Richard Strauss Eine Alpensinfonie

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ved Helge Resell i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Marc Albrecht
Stefan Dohr
Richard Strauss

Oslo Konserthus Kjøp billett