Simone Young
Sheku Kanneh-Mason
Johann Sebastian Bach
Johannes Brahms

Mestere på høyden

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Solist Sheku Kanneh-Mason

Foto Ollie Ali

Mestere på høyden

Simone Young dirigerer musikk av tre komponister på toppen av sin skaperkraft: Johann Sebastian Bachs Ricercar arrangert av Anton Webern, Edward Elgars Cellokonsert med solist Sheku Kanneh-Mason og Johannes Brahms’ Symfoni nr. 3.

I 1738 ble komponisten Carl Philip Emanuel Bach ansatt ved kronprins Fredriks hoff i Berlin – to år senere ble Fredrik kronet til konge av Preussen. I 1747 kom Carl Philips far Johann Sebastian Bach (1685–1750) på besøk og imponerte kongen med sitt spill. Kong Fredrik ga J.S. Bach en utfordring – å skrive en seksstemt fuge over en gitt melodi. Resultatet ble et mesterverk – kjent som Ricercar fra Det musikalske offer. Stykket har siden blitt arrangert av en rekke komponister, med Anton Weberns orkestrering fra 1935 som en av de mest spilte.

Edward Elgars (1857–1934) berømmelse tok av under den edvardianske æraen, en sorgløs britisk storhetstid oppkalt etter kong Edward VII, som regjerte fra 1901 til 1910. Elgar ble i løpet av tiåret den første engelskmann på flere hundre år som oppnådde internasjonal anerkjennelse som komponist. Fra 1914 knuste Første verdenskrig drømmer og fremtidshåp både i Stobritannia og resten av Europa. Elgars Cellokonsert fra 1919 bærer i seg mye av sorgen komponisten bar på i etterkrigsårene, men stemningen lysner utover i verket.

Johannes Brahms (1833−1897) Symfoni nr. 3 ble til i løpet av en intens arbeidsferie sommeren 1883. De fire satsene har mange forbindelser til hverandre, og Brahms’ nære venn Clara Schumann skrev til ham at de fremstod som ett stykke, «som ett hjerteslag, hver av dem en juvel». Om den tredje satsen skrev hun at «den fremstår som en perle, men den er grå, omgitt av en melankoliens tåre …» Innledningen til symfonien har fellestrekk med den tredje symfonien til hennes avdøde ektemann og Brahms’ mentor Robert Schumann.

Simone Young

Simone Young regnes som en av vår tids viktigste dirigenter. Etter å ha fullført musikkstudiene i hjembyen Sydney, startet hun karrieren på dirigentpodiet i Tyskland. Dette markerte begynnelsen på hennes internasjonale karriere, som har ført henne til alle viktige operahus og symfoniorkestre verden over. Siden juli 2022 har Young vært sjefdirigent for Sydney Symphony Orchestra. Tidligere har hun vært gjestedirigent for Orchestre de Chambre de Lausanne (2017-2020), sjefdirigent for Bergen Filharmoniske (1998-2002), kunstnerisk leder for Opera Australia (2001-2003), gjestedirigent for Gulbenkian Orchestra i Lisboa, kunstnerisk leder for Hamburg State Opera og sjefmusikkdirektør for Hamburg Philharmonic (2005-2015). I tiden etter Hamburg-perioden har Young regelmessig gjestet orkestre globalt, inkludert Vienna Symphony Orchestra, Orchestre de Paris, BBC Symphony Orchestra, Dresden Philharmonic, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, samt flere nordamerikanske orkestre og orkestre i Australia.

Sheku Kanneh-Mason

Sheku Kanneh-Mason er ettertraktet av store orkestre og konsertsaler over hele verden. Han ble et kjent navn i 2018 etter å ha opptrådt under bryllupet til prins Harry og Meghan på Windsor Castle. Hans opptreden, sett av nesten to milliarder mennesker globalt, ble møtt med universell begeistring. Sheku fikk oppmerksomhet som vinner av BBC Young Musician-konkurransen i 2016 og ble deretter artist hos Decca Classics. Hans siste album, "Song", viser hans lyriske spill med et bredt utvalg av arrangementer og samarbeid. Shekus album "Elgar" fra 2020 nådde 8. plass på UK Official Album Chart, og gjorde ham til den første cellisten som nådde topp 10 i Storbritannia. Siden debuten i 2017 har Sheku opptrådt hvert sommer på BBC Proms, inkludert i 2020 da han ga en imponerende opptreden med søsteren Isata for et tomt auditorium på grunn av Covid-19-pandemien. Han ble valgt som gjestesolist for den ettertraktede rollen på "Last Night of the Proms" med BBC Symphony Orchestra i 2022.

Medvirkende

Bak notene

Ved Erling Guldbrandsen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 454 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Simone Young
Sheku Kanneh-Mason
Johann Sebastian Bach
Johannes Brahms

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt