Stavanger Symfoniorkester
Andris Poga
Pjotr Tsjaikovskij
Dmitrij Sjostakovitsj

Stavanger Symfoniorkester

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Stavanger Symfoniorkester

Stavanger Symfoniorkester

Etter braksuksess i Oslo Konserthus i 2021 ønsker vi Stavanger Symfoniorkester velkommen tilbake sammen med deres sjefdirigent Andris Poga. Vadim Gluzman er solist i Tsjaikovskijs fiolinkonsert.

Våren 1878 reiste Pjotr Tsjaikovskij (1840–1893) til den sveitsiske byen Clarens ved Genévesjøen. Sammen med en venn som var fiolinist spilte han gjennom Éduard Lalos fiolinkonsert Symphonie espagnole, som hadde blitt urfremført i 1875. I løpet av noen uker skrev han sin egen Fiolinkonsert i D-dur. Det gikk flere år før den ble fremført og enda lenger før den ble en suksess, men i dag er den en av de aller mest populære fiolinkonsertene.

Dmitri Sjostakovitsj’ (1906−1975) løpebane som sovjetisk komponist skulle bli atskillig vanskeligere. Mens Gliere på 1930-tallet mottok statlige æresbevisninger, falt Sjostakovitsj i unåde hos selveste Josef Stalin. De neste tiårene svingte de offentlige reaksjonene på musikken hans sterkt, og først etter Stalins død i 1953 ble han tydelig anerkjent. Han var sterkt preget av frykt for represalier resten av livet.

Bakgrunnen til Symfoni nr. 10 er omdiskutert – skrev han den før eller etter Josef Stalins død våren 1953? Og i hvor stor grad handler den om Stalin og Stalin-tiden? Den vanvittige andresatsen har blitt hevdet å være et portrett av Stalin selv – det er ikke vanskelig å tolke brutalitet og undertrykkelse inn i den intense musikken. Den musikalske kvaliteten var det derimot liten tvil om, symfonien ble en stor suksess både i hjemlandet og i Vesten. Og om deler av symfonien kan føles stummende mørk, finnes det også strimer av håp.

Om Stavanger Symfoniorkester og Andris Poga

Stavanger Symfoniorkester (SSO) er et av Skandinavias mest fremgangsrike orkestre. SSO øver og har sine konserter i Fartein Valen i Stavanger konserthus som er rangert som en av de beste akustiske salene i Europa. Andris Poga er Stavanger Symfoniorkesters sjefdirigent fra sesongen 2021/22. Tianyi Lu er orkesterets Conductor-in-Residence og SSO har i senere tid hatt besøk av gjestedirigenter som Karina Canellakis, Pablo Heras-Casado, James Gaffigan, Stanislav Kochanovsky, Dalia Stasevska og Vassily Sinaisky.

Orkesteret har gjort en rekke innspillinger under SSO Recordings, samt flere album med skandinavisk musikk for BIS og barokkmusikk med Fabio Biondi for Naïve. SSO har vært på turné i bl. a. Japan, USA, Tyskland, Russland, Finland og Nederland. SSO var nominert til Spellemann 2018 og Grammy i 2020 for Gisle Kverndokks Symphonic Dances og vant to Heddapriser, derav Beste forestilling, for The Mute i 2019.

Andris Poga har tidligere ledet Latvias Nasjonale Symfoniorkester. Han har studert filosofi og dirigering ved universitetet i Latvia, og fortsatte senere sine dirigentstudier i Wien. I 2010 vant han førsteprisen i Evgeny Svetlanov Internasjonale dirigentkonkurranse og ble for alvor kjent på den internasjonale musikkscenen. Poga ble engasjert som assistent for Paavo Järvi i Orchestre de Paris og fikk en assistentstilling i Boston Symphony. Han har gjestet bl.a. Gewandhausorchester Leipzig, NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg, München Filharmoniske, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Dresden Philharmonic, Hong Kong Symphony, Sydney Symphony og Oslo Filharmonien.

Medvirkende

Bak notene

Ved solopaukist i SSO, Odd Børge Sagland, i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Stavanger Symfoniorkester
Andris Poga
Pjotr Tsjaikovskij
Dmitrij Sjostakovitsj

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt