Formiddagskonsert
Klaus Mäkelä
Janine Jansen
Jean Sibelius

Formiddagskonsert med Klaus Mäkelä og Janine Jansen

Konserten har blitt spilt

Dirigent Klaus Mäkelä og solist Janine Jansen.

Foto Kaupo Kikkas

Formiddagskonsert med Klaus Mäkelä og Janine Jansen

Janine Jansen er solist i Sibelius’ Fiolinkonsert, og Klaus Mäkelä dirigerer Sibelius' Symfoni nr. 5 - OBS! MERK KLOKKESLETT KL. 12:00! -

Jean Sibelius (1865–1957) begynte med fiolintimer da han var 14 år, og ble snart fullstendig oppslukt av instrumentet. Det neste tiåret var hans drøm å bli konsertfiolinist, men til slutt ga han opp og satset i stedet på komposisjon. Sibelius’ Fiolinkonsert ble hans ulykkelige kjærlighetserklæring til fiolinen, og første versjon var så teknisk vanskelig at solistene ikke mestret utfordringene. Den ble etter hvert en av de mest populære fiolinkonsertene, med helt ulike satser som spenner fra en kjølig innledning til en sprudlende intens avslutning.

I 1904, samme år som han skrev fiolinkonserten, flyttet Jean Sibelius med familien til sitt nye hjem i byen Järvenpää noen mil nord for Helsinki. Våren 1915 hadde han en av sine sterkeste naturopplevelser da han på en spasertur så 16 svaner lette i samlet flokk. Hendelsen ble den direkte inspirasjonen til “svanetemaet” i hans femte symfoni, som ble urfremført i Helsinki på komponistens 50-årsdag i desember samme år. Symfoni nr. 5 er et av Sibelius’ lyseste og mest livsglade verk, og kanskje den mest populære av hans syv symfonier.

Hva spilles

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ved Klaus Mäkelä i samtale med Marco Feklistoff i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 11:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 200 - 640 kr
Honnør 200 - 510 kr
Student 200 - 320 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Formiddagskonsert
Klaus Mäkelä
Janine Jansen
Jean Sibelius

Konserten har blitt spilt