Kort & klassisk
Klaus Mäkelä
Janine Jansen
Lars Petter Hagen
Jean Sibelius

Kort & Klassisk: Janine Jansen spiller Sibelius

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Dirigent Klaus Mäkelä og solist Janine Jansen.

Foto Kaupo Kikkas

Kort & Klassisk: Janine Jansen spiller Sibelius

Klaus Mäkelä dirigerer musikk av Lars Petter Hagen og Jean Sibelius, som bearbeider fortiden på vidt forskjellige måter i verkene på programmet. Janine Jansen er solist i Sibelius’ Fiolinkonsert.

Lars Petter Hagen (f. 1975) skrev Kunstnerens fortvilelse foran de antikke fragmenters storhet for Oslo-filharmonien, som urfremførte verket i 2010. Tittelen er hentet fra en berømt tegning av Johann Heinrich Füssli der en kunstner begraver ansiktet i hendene foran romerske ruiner – uoppnåelig vakre i all sin forgjengelighet. Hagens ruiner er Richard Strauss’ og Gustav Mahlers musikk, og utgangspunktet for stykket er Mahlers tredje symfoni. Som antikkens kunstnere etablerte de rammer for sin kunstform som ettertidens komponister må forholde seg til.

Jean Sibelius (1865–1957) begynte med fiolintimer da han var 14 år, og ble snart fullstendig oppslukt av instrumentet. Det neste tiåret var hans drøm å bli konsertfiolinist, men til slutt ga han opp og satset i stedet på komposisjon. Sibelius’ Fiolinkonsert ble hans ulykkelige kjærlighetserklæring til fiolinen, og første versjon var så teknisk vanskelig at solistene ikke mestret utfordringene. Den ble etter hvert en av de mest populære fiolinkonsertene, med helt ulike satser som spenner fra en kjølig innledning til en sprudlende intens avslutning.

Hva spilles

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Det blir en introduksjon til musikken på scenen ved Lars Petter Hagen.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 450 kr
Honnør - kr
Student 175 - 300 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Kort & klassisk
Klaus Mäkelä
Janine Jansen
Lars Petter Hagen
Jean Sibelius

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt