Roberto Gonzalez-Monjas
Hilary Hahn
Jean Sibelius
Antonín Dvořák
Ludwig van Beethoven

Hilary Hahn spiller Dvořák

Oslo Konserthus Kjøp billett

Solist Hilary Hahn

Foto Chris Lee

Hilary Hahn spiller Dvořák

Amerikanske Hilary Hahn er en av den klassiske musikkens største stjerner. På denne konserten er hun solist i Antonín Dvořáks Fiolinkonsert. Den spanske dirigenten Roberto Gonzáles-Monjas dirigerer også Beethovens Symfoni nr. 7.

“Det er frodig, det er romantisk, det har konflikt og letthet, og det er noe fysisk ved dette stykket som gjør det veldig underholdende.” Slik beskrev kveldens solist Hilary Hahn Antonín Dvořáks Fiolinkonsert da hun spilte den inn på plate i 2022.

Antonín Dvořák (1841–1904) spilte fiolin, og arbeidet som orkesterbratsjist i ti år før han fikk sitt gjennombrudd som komponist. Fiolinkonsert i a-moll fra 1883 er, som mye av Dvořáks musikk, sterkt preget av tsjekkisk musikkarv, med livlige melodier og sterke kontraster.

Konserten begynner med det korte, men innholdsrike orkesterstykket Pan og Ekho fra 1906 av Jean Sibelius (1865–1957). Stykket bygger på gresk mytologi og den viltre guden Pans romantiske fremstøt mot den ulykkelige nymfen Ekho, som bare kan gjenta det andre sier.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) begynte på sin Symfoni nr. 7 under et forfriskende opphold i spabyen Teplitz, i dagens Tsjekkia. Han dirigerte selv urfremførelsen av symfonien i 1813 på en veldedighetskonsert for sårede soldater som hadde vendt hjem fra Napoleonskrigene.

Etter Napoleons mislykkede felttog mot Russland hadde vinden snudd. Symfoni nr. 7 ble urfremført sammen med et verk som feiret Slaget ved Vitoria. Konserten traff tidsånden perfekt og ble en kjempesuksess. Beethoven omtalte symfonien som et av sine beste verk.

Symfonien begynner med en langsom, suggererende innledning. Den melankolske andresatsen Allegretto er symfoniens mest berømte – på de første konsertene ble den jublet frem som ekstranummer. Den siste satsen er kanskje den mest forrykende musikken Beethoven skrev.

Hva spilles

  • Jean Sibelius Pan and Echo: Dance Intermezzo
  • Antonín Dvořák Fiolinkonsert
  • Ludwig van Beethoven Symfoni nr. 7

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 610 kr
Honnør 195 - 490 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Roberto Gonzalez-Monjas
Hilary Hahn
Jean Sibelius
Antonín Dvořák
Ludwig van Beethoven

Oslo Konserthus Kjøp billett