Klaus Mäkelä
Ilya Gringolts
Igor Stravinskij
Richard Strauss

Italia kaller

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Ilya Gringolts © Kaupo Kikkas

Italia kaller

Utallige komponister har funnet inspirasjon i italiensk landskap og kultur. Klaus Mäkelä dirigerer musikk av to av de som lot seg inspirere – Richard Strauss og Igor Stravinskij – og av de italienske komponistene Pietro Locatelli og Carlo Gesualdo.

Carlo Gesualdo (ca. 1566–1613) var sin tids mest kontroversielle komponist og brukte musikalske virkemidler som først ble utbredt i moderne tid, som dissonanser og kromatikk. Igor Stravinskij (1882–1971) omtalte Gesualdo som “en av de mest personlige og originale musikerne innen min kunstform”. I 1960 “gjenkomponerte” han tre Gesualdo-madrigaler til 400-årsjubileet for hans fødsel (fødselsåret har siden blitt endret), med tittel Monumentum per Gesualdo. Verket spilles i sammenheng med fire av Gesualdos egne motetter.

Italienske Pietro Locatelli (1695–1764) var en av 1700-tallets mest berømte fiolinvirtuoser. I 1733 fikk han utgitt en samling med tolv fiolinkonserter under overskriften L'arte del violino – “Fiolinens kunst”. Med disse konsertene forbløffet Locatelli publikum og satte en ny standard for fiolintekniske ferdigheter. Første og siste sats av hver konsert inneholder et soloparti, en capriccio med økende vanskelighetsgrad. Aller vanskeligst er soloene i konsert nr. 12, som komponisten kalte Labyrinten – “lett å gå inn i, vanskelig å komme ut av”.

Sommeren 1886 tilbrakte den 22 år gamle Richard Strauss (1864–1949) noen uker i Italia. Han rakk å besøkte Roma, Bologna, Napoli, Sorrento, Salerno og Capri, og underveis begynte han å skrive på et større orkesterverk basert på sine inntrykk. Hjemme i München fullførte han det som skulle bli det første av mange symfoniske dikt: Aus Italien – “Fra Italia”. Musikken minner om en symfoni med fire satser, som bekriver ulike steder på reisen: På Campagnaen, I Romas ruiner, På Sorrentos strender og Napolitansk folkeliv.

Medvirkende

Bak notene

Ved Sigmund Jaang i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 220 - 560 kr
Honnør 175 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Klaus Mäkelä
Ilya Gringolts
Igor Stravinskij
Richard Strauss

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt