Dirigent Andris Poga

Andris Poga © Janis Deinats

Klokkenes klang

  1. Lyric Pieces
  2. Kroningsscene fra Boris Godunov
  3. Klokkene
  1. Andris Poga dirigent
  2. Oslo Filharmoniske Kor
  3. Øystein Fevang kordirigent

Ørjan Matre bearbeider Klokkeklang og andre lyriske stykker av Edvard Grieg i orkesterverket Lyric Pieces. I Modest Musorgskijs opera Boris Godunov klinger klokkene for kroningen av en ny tsar. Sergej Rachmaninoffs korsymfoni Klokkene bygger på et dikt av Edgar Allan Poe.

Ørjan Matre (f. 1979) har det siste tiåret blitt tildelt en rekke priser for sin musikk, blant annet Spellemannprisen 2018 for Konsert for orkester, innspilt av Oslo-Filharmonien og dirigent Peter Szilvay. Matre skrev Lyric Pieces i 2019 for Bergen Filharmoniske Orkester, som urfremførte verket samme år. Det bygger på seks av Edvard Griegs Lyriske stykker for piano, blant andre Sommerfugl og Klokkeklang. I noen av stykkene er originalmusikken nokså uforandret, i andre er bare strukturelle eller klangmessige ideer beholdt.

Modest Musorgskij (1839–1889) skrev Boris Godunov, sin eneste fullførte opera, i årene fra 1868 til 1873. Operaen bygger på historiske hendelser – Boris Godunov regjerte Russland som tsar rundt år 1600. Den mektige Kroningsscenen med kor, solister og klokkeklang fra Kreml er et av operahistoriens mest spektakulære høydepunkt.

Sommeren 1912 kom den unge cellostudenten Maria Danilova over en russisk oversettelse av Edgar Allan Poes dikt The Bells – “Klokkene” – i Moskva. Hun følte at diktet nærmest ropte etter musikk, og hun visste hvem som burde skrive den musikken. Danilova ordnet en kopi av diktet og sendte det anonymt til Sergej Rachmaninoff. Rachmaninoff likte ideen umiddelbart og bestemte seg for å skrive en korsymfoni i fire satser. Han skrev Klokkene ble urfremført i St. Petersburg i 1913, og det ble hans favorittverk blant sine egne. Men han fikk aldri vite hvem som sendte brevet …

Billetter

  • Voksen: 220 - 560 kr
  • Honnør: 175 - 450 kr
  • Student: 170 - 280 kr
  • Barn: 150 kr
Kjøp billett

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Ved Erling Guldbrandsen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.