Cellist Truls Mørk

Truls Mørk © Johs Bøe

Truls Mørk spiller Mjaskovskij

  1. Utdrag fra Khovansjtjina: Daggry over Moskva-elven, De persiske slavenes dans
  2. Cellokonsert
  3. Scheherazade
  1. Stanislav Kochanovsky dirigent
  2. Truls Mørk cello

Truls Mørk er solist i Nikolaj Mjaskovskijs varmt melankolske Cellokonsert. Stanislav Kochanovsky dirigerer orkesterutdrag fra Modest Musorgskijs opera Khovansjtsjina og Nikolaj Rimskij-Korsakovs stemningsfulle orkesterverk Scheherazade, bygd på fortellingene i 1001 natt.

Flere av Modest Musorgskijs (1839–1881) mest kjente verker er inspirert av russisk historie. Operaen Khovansjtjina handler om et politisk opprør i 1682, ledet av fyrsten Ivan Kovanskij og rettet mot tsarmaktens forsøk på vestliggjøring av Russland. Her spilles to orkesterutdrag fra operaen: Daggry over Moskvaelven som innleder operaen og mellomspillet De persiske slavenes dans. Musorgskij jobbet med operaen i åtte år, men rakk ikke å orkestrere den. Den har senere blitt orkestrert av blant andre Nikolaj Rimskij-Korsakov og Dmitrij Sjostakovitsj.

Nikolaj Mjaskovskij (1881–1950) gikk på militærskole og utdannet seg til ingeniør før han begynte å studere komposisjon. Som den eldste i klassen ved musikkonservatoriet i St. Petersburg ble han en nær venn av den yngste – den ti år yngre Sergej Prokofjev. Selv om han begynte sent, ble Mjaskovskij i mellomkrigstiden regnet som en ledende komponist både i Sovjetunionen og internasjonalt. Mjaskovskij skrev sin Cellokonsert i krigsårene 1944–45, og den er i dag et hans mest populære verk.

Utallige kunstnere har latt seg inspirere både av historiene i 1001 natt og av rammefortellingen, der den modige og kreative Scheherazade forteller historie etter historie for å ikke bli drept av kongen. Nikolaj Rimskij-Korsakovs (1844–1908) orkesterverk Scheherazade fra 1888 er den mest berømte musikalske versjonen. Komponisten ønsket å beskrive stemningsbilder heller enn konkrete historier, men de to hovedpersonene trer tydelig frem helt fra starten, der Scheherazade portretteres med solofiolin.

Billetter

  • Voksen: 170 - 560 kr
  • Honnør: 170 - 450 kr
  • Student: 170 - 280 kr
  • Barn: 150 kr
Kjøp billett

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Ved Liv Hilde Klokk i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.