Anja Bihlmaier Samuel Barber
Antonín Dvořák

En ny musikalsk verden

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Dirigent Anja Bihlmaier

Foto Nikolaj Lund

En ny musikalsk verden

Anja Bihlmaier dirigerer musikk av tre giganter i USAs musikkhistorie: Antonín Dvořák skrev sin berømte symfoni “Fra den nye verden” i New York. 50 år senere inspirerte byen Leonard Bernstein til å skrive sine gjennombruddsverk. Amerikanske Ben Beilman er solist i Samuel Barbers Fiolinkonsert.

I løpet av 1930-tallet ble Samuel Barber (1910–1981) en av USAs mest populære komponister. Det store gjennombruddet kom med Adagio for strykere fra 1936, et av de mest spilte orkesterverkene fra 1900-tallet. Barber begynte på sin Fiolinkonsert i Sveits sommeren 1939. Tidlig på høsten måtte alle amerikanere forlate Europa, og Barber fortsatte arbeidet i Pocono-fjellene i Pennsylvania. Barbers Fiolinkonsert består av tre satser – de to første er stemningsfulle og melodiske, den siste er en energisk perpetuum mobile.

Leonard Bernstein (1918–1990) ble berømt over natten da han på kort varsel måtte steppe inn som dirigent på en konsert med New York-filharmonien høsten 1943. Året etter opplevde han sine første suksesser som komponist med balletten Fancy Free og Broadway-musikalen On the Town, som bygde på balletten. Handlingen dreier seg om tre sjømenn som har landlov i New York i 24 timer og om deres opplevelser i storbyen. Orkesterutdragene Tre danseepisoder fra On the Town ble urfremført i 1946.

Antonín Dvořák (1841–1904) var allerede en av verdens mest berømte komponister da han flyttet til New York i 1892 for å bli direktør ved Det amerikanske musikkonservatoriet. En av studentene han møtte var sangeren og komponisten Harry Burleigh, som var barnebarnet til en frikjøpt slave og en enestående formidler av tradisjonelle amerikanske spirituals. De to ble gode venner, og sangene Dvořák fikk høre av Burleigh ble en viktig inspirasjon for førstnevntes Symfoni nr. 9 med tilnavnet “Fra den nye verden”. Symfonien ble urfremført i New York i desember 1893 og ble en umiddelbar suksess.

Medvirkende

Bak notene

Med Anderz Døving i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 170 - 560 kr
Honnør 170 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Anja Bihlmaier Samuel Barber
Antonín Dvořák

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt