Hjalmar Borgstrøm Fiolinkonsert

Skrevet av Amadea Donaji Reksterberg

1914. Hjalmar Borgstrøms Fiolinkonsert i G-dur blir fremført for første gang. Verket er godt komponert i romantisk stil, med vakre melodier, flott orkestrering og stor virtuositet. Borgstrøm er en høyt ansett komponist og musikkritiker. Samtidig koker konflikten i Europa, og 28. juni 1914 bryter en storkrig ut. Første verdenskrig raser i fire år, og får enorme politiske, økonomiske og kulturelle konsekvenser. Når freden senker seg i 1918 har verden blitt en annen. Borgstrøms romantiske fiolinkonsert er nå ute av samtidens musikalske idealer, som har beveget seg inn i modernismen med brudd på tradisjonell tonalitet og formstruktur. Borgstrøm går bort i 1926, 61 år gammel, og med ham går musikken hans inn i glemselen.

1996. Dirigent Terje Boye Hansen får i oppdrag å sette sammen et program til konserten Norsk Operafest ved Den Norske Opera. Boye Hansen går tilbake til historiske kilder, og oppdager mengder av norsk musikk som har vært glemt i mange tiår. Blant disse finnes flere verker av Hjalmar Borgstrøm, som operaene Fiskeren (1900) og Thora på Rimol (1894) - som aldri ble fremført - og Fiolinkonsert i G-dur. Boye Hansen iverksetter et enormt arbeid for å bringe den glemte musikken tilbake inn i lyset.

I 2010 blir Hjalmar Borgstrøms Fiolinkonsert i G-dur spilt inn og utgitt av Grappa. Solist er Jonas Båtrand med Norlandsoperaens Symfoniorkester, under ledelse av Terje Boye Hansen. For at musikken virkelig skal få en ny renessanse, må flere musikere omfavne fiolinkonserten og gjøre den til sitt standardrepertoar. Boye Hansen gir notene til fiolinist Eldbjørg Hemsing, i håp om at hun vil bli like betatt av Borgstrøms musikk som ham.

Notebunken blir liggende urørt hos Hemsing en stund. Når hun omsider får kikket nærmere på notene blir hun betatt av fiolinkonserten, som hun omtaler som “veldig virtuos musikk, krevende å spille, men med utrolig flotte melodier.” Borgstrøms fiolinkonsert spilles inn med Eldbjørg Hemsing og Wienerfilharmonikerne, under ledelse av dirigent Olari Elts i 2018. Siden har Hemsing spilt fiolinkonserten ved flere anledninger, med ønske om å gjøre Borgstrøms musikk kjent for flere.

Hjalmar Borgstrøm (1864-1925) var en norsk komponist og musikkritiker. Han hadde sin utdannelse fra konservatoriet i Leipzig, i tillegg til å ha studert under samtidens mest fremstående norske komponister som Ole Olsen, Johan Svensen og L.M Lindeman. Mens hans norske kolleger skrev i en nasjonalromantisk stil, var Borgstrøm mest inspirert av strømningene i Europa, og da spesielt programmusikken . Hans mest kjente verk er fem symfoniske dikt for orkester, hvor Hamlet og Tanken regnes som hans to hovedverk. Borgstrøm virket som musikkjournalist og kritiker, og skrev for Verdens Gang (VG) og Aftenposten.