Dmitry Matvienko
Eldbjørg Hemsing
Hjalmar Borgstrøm
Pjotr Tsjaikovskij

Eldbjørg Hemsing spiller Norges mest romantiske fiolinkonsert

Oslo Konserthus

Solist Eldbjørg Hemsing

Foto Gregor Hohenberg

Eldbjørg Hemsing spiller Norges mest romantiske fiolinkonsert

Kveldens solist Eldbjørg Hemsing har gitt Hjalmar Borgstrøms Fiolinkonsert i G-dur fra 1914 en ny vår de siste årene. Dmitry Matvienko dirigerer også Pjotr Tsjaikovskijs Symfoni nr. 1 med tilnavnet Vinterdagdrømmer.

Hjalmar Borgstrøm (1864–1925) var en av Kristianias mest markante musikkpersonligheter på begynnelsen av 1900-tallet. Han var en høyt respektert musikkanmelder, og med symfoniske dikt inspirert av tysk senromantikk ble han en av tidens sentrale norske orkesterkomponister.

Borgstrøm skrev sin Fiolinkonsert i G-dur i 1914. Den ble uroppført i anledning 100-årsjubileet for Grunnloven, og bare spilt noen få ganger de neste hundre årene. Eldbjørg Hemsing har de siste årene bidratt til å etablere den på repertoaret på nytt, og spilte den inn på plate i 2018.

I 1865 fullførte Pjotr Tsjajkovskij (1840–1893) musikkstudiene, han fikk sin første jobb som musikklærer og musikken hans ble fremført offentlig for første gang. Året etter var selvtilliten stor nok til at han kunne ta fatt på sin foreløpig største utfordring: å skrive en symfoni.

“Ingen andre verk har kostet ham så mye slit og så mange lidelser,” sa broren Modest om prosjektet. Sommeren 1866 jobbet Pjotr dag og natt og fikk søvnproblemer, hallusinasjoner og så intens hodepine at han trodde han skulle dø. Siden jobbet han aldri mer om natten.

Den melankolske, men livlige Symfoni nr. 1 i g-moll med tilnavnet Vinterdagdrømmer ble ferdig senere på året og urfremført i 1868. Førstesatsen “Drømmer om en vinterreise” maler frosne landskap med Tsjaikovskijs umiskjennelige pensel.

Hva spilles

  • Hjalmar Borgstrøm Fiolinkonsert
  • Pjotr Tsjaikovskij Symfoni nr. 1

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 610 kr
Honnør 195 - 490 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Dmitry Matvienko
Eldbjørg Hemsing
Hjalmar Borgstrøm
Pjotr Tsjaikovskij

Oslo Konserthus