Kort & klassisk
Klaus Mäkelä
Dmitrij Sjostakovitsj

Kort & klassisk: Klaus Mäkelä dirigerer Sjostakovitsjs Symfoni nr. 11

Oslo Konserthus

Sjefdirigent Klaus Mäkelä

Foto Kaupo Kikkas

Kort & klassisk: Klaus Mäkelä dirigerer Sjostakovitsjs Symfoni nr. 11

Klaus Mäkelä dirigerer når Dmitrij Sjostakovitsj levendegjør de dramatiske begivenhetene under den første russiske revolusjonen i sin Symfoni nr. 11, Året 1905

I 1955 planla Dmitrij Sjostakovitsj å skrive en symfoni til 50-årsmarkeringen av den første russiske revolusjonen i 1905. Symfoni nr. 11 ble først klar til 40-årsfeiringen av 1917-revolusjonen i 1957, men symfonien fikk likevel tittelen “Året 1905”.

Symfonien var på overflaten helt i tråd med myndighetenes syn, men Sjostakovitsj’ bruk av frihetssanger fra fengselet ga mange assosiasjoner til aktuelle hendelser: komponisten skal ha antydet at musikken var en respons på Sovjetunionens brutale invasjon av Ungarn i 1956.

Symfonien åpner med den uhyggelige stemningen foran Vinterpalasset i St. Petersburg i forkant av revolusjonen. Andre sats beskriver den brutale massakren på “den blodige søndagen”. Tredjesatsen bygger på en revolusjonær sørgemarsj, mens den kraftfulle sistesatsen på en tvetydig måte feirer revolusjonens fremtidige triumf.

Hva spilles

  • Dmitrij Sjostakovitsj Symfoni nr. 11

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 440 kr
Honnør
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Kort & klassisk
Klaus Mäkelä
Dmitrij Sjostakovitsj

Oslo Konserthus