Dalia Stasevska
Karen Gomyo
Leonard Bernstein
Antonín Dvořák

Amerikanske inntrykk: Dvořáks mest kjente symfoni

Oslo Konserthus Kjøp billett

Dirigent Dalia Stasevska

Foto Veikko Kahkonen

Amerikanske inntrykk: Dvořáks mest kjente symfoni

Dalia Stasevska dirigerer Antonín Dvořáks Symfoni nr. 9, skrevet i USA og inspirert av amerikanske folketoner og opplevelser, og The Observatory av amerikanske Caroline Shaw. Karen Gomyo er fiolinsolist i Leonard Bernsteins Serenade.

“Å lage et partitur for fullt orkester kan føles som å samtidig stå på en fjelltopp, skrubbe kjøkkengulvet, svømme i en innsjø, ta T-banen i rushtiden og holde noen forsiktig i hånden,” skrev Caroline Shaw (f. 1982) ved urfremførelsen av The Observatory i 2019.

Komponisten Caroline Shaw har mottatt Pulitzerprisen og Grammy for beste verk. Hun skrev orkesterverket The Observatory for Los Angeles-filharmonien med referanse til et besøk i byens berømte Griffith-observatorium, der hun studerte både byen og himmelen over.

Hun beskriver stykket: “Det inneholder noen veldig store akkorder og veldig store rom. (...) Her er referanser til Strauss’ Don Juan, Bachs Brandenburgerkonsert nr. 3, Sibelius’ Symfoni nr. 2, Brahms’ Symfoni nr. 1 (...) Her er det jubel og systemkritikk. Her er det kaos og klarhet.”

Sommeren 1951 ferierte Leonard Bernstein (1918–1990) i den meksikanske byen Cuernavaca da han mottok en bestilling på et nytt orkesterverk. Han var midt i lesningen av filosofen Platons berømte dialog Symposium, på norsk også kjent som Drikkegildet i Athen.

Flere av Bernsteins mest kjente verk bygger på litterære klassikere. Det nye verket tok form som en fiolinkonsert og fikk tittelen Serenade da det var ferdig i 1954. Serenaden har som musikkform et lett preg og har ofte blitt spilt på kvelden, gjerne med romantiske undertoner.

I Drikkegildet i Athen lovpriser gjestene kjærligheten og guden Eros. Satsene i Serenade har navn etter talerne – sofisten Faidros, naturviteren Eryximakhos, forfatterne Aristofanes og Agathon og filosofen Sokrates, som avbrytes muntert av den fulle politikeren Alkibiades.

Antonín Dvořák (1841–1904) flyttet til New York i 1892 for å bli direktør ved Det nasjonale musikkonservatoriet. I løpet av tre år i USA skrev han noen av sine mest populære verk og en av verdens mest spilte symfonier: Symfoni nr. 9 med tilnavnet Fra den nye verden.

Dvořák sugde raskt til seg inntrykk fra de nye omgivelsene og begynte på en ny symfoni etter fire måneder i USA. En av studentene sang spirituals for ham, og de ble en av hans viktigste inspirasjonskilder. Symfoni nr. 9 ble urfremført i 1893 og ble en voldsom suksess.

Hva spilles

  • Caroline Shaw The Observatory
  • Leonard Bernstein Serenade
  • Antonín Dvořák Symfoni nr. 9

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 610 kr
Honnør 195 - 490 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Dalia Stasevska
Karen Gomyo
Leonard Bernstein
Antonín Dvořák

Oslo Konserthus Kjøp billett