Ultima
Det Norske Solistkor
Grete Pedersen
Julia Wolfe

Fire in my mouth

Foto Chris Lee

Fire in my mouth

Julia Wolfes oratorium Fire in my mouth bygger på en av de største tragediene i New Yorks historie, en fabrikkbrann der 146 klesarbeidere mistet livet. Grete Pedersen dirigerer Oslo-filharmonien, Det Norske Solistkor og Det Norske Jentekor. 

The Brown Building ble bygd i 1901 og tilhører i dag New York-universitetets campus, der den amerikanske komponisten Julia Wolfe (f. 1958) underviser. I 1911 var bygningen åstedet for en av de verste tragediene i byens historie, brannen i Triangle Shirtwaist Factory.

Brannen er utgangspunktet for oratoriet Fire in my mouth: “I Fire in my mouth vever jeg sammen fragmenter av muntlig historie, klirrende fabrikklyder, jiddiske og Italienske folkesanger, protester og historier om savn og sorg,” skrev Wolfe ved urfremførelsen i 2019.

146 arbeidere mistet livet i fabrikkbrannen – de fleste var unge innvandrerkvinner, enten østeuropeiske jøder eller italienere. Sikkerheten i klesfabrikken var elendig, og brannen utløste store demonstrasjoner og etter hvert nye lover for sikkerhetstiltak på arbeidsplassen.

“Jeg ble fascinert av de unge kvinnene som ledet kampen for reformer – Clara Lemlich, Rose Schneiderman og andre, som holdt ut ekstreme utfordringer,” skriver Wolfe. Tittelen er fra et intervju med Clara Lemlich om hennes år med aktivisme: “Ah, then I had fire in my mouth”.

Førstesatsen Immigration beskriver spenning og begeistring over et nytt liv i et nytt land. I Factory blandes folkeviser med lyden av symaskiner. Protest bruker de ansattes egne ord fra demonstrasjonene. Fire kombinerer dramatiske nyhetsrapporter med ofrenes fortvilte rop.

Produsert av Bang on a Can

Hva spilles

  • Julia Wolfe Fire in my mouth

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 440 kr
Honnør 440 kr
Student 220 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Ultima
Det Norske Solistkor
Grete Pedersen
Julia Wolfe

Oslo Konserthus Velg dato: Kjøp billett