Kort & klassisk
Elim Chan
Igor Levit
Robert Schumann
Maurice Ravel

Kort & klassisk: Schumanns mest populære solokonsert

Oslo Konserthus

Dirigent Elim Chan

Foto Simon Pauly

Kort & klassisk: Schumanns mest populære solokonsert

Igor Levit er solist i Robert Schumanns mest berømte verk og en av 1800-tallets mest populære solokonserter: Pianokonsert i a-moll. Elim Chan dirigerer også Maurice Ravels Daphins & Chloé: Suite nr. 2.

“... jeg har allerede fortalt deg at jeg ikke kan skrive en konsert for virtuoser og må tenke på noe annet,” skrev Robert Schumann (1810–1856) til forloveden Clara Wieck i 1839. Da hadde han begynt på fire ulike pianokonserter uten å klare å fullføre dem.

Men Clara – som ble Clara Schumann året etter og var en av Europas beste pianister – fortsatte å oppmuntre ektemannen til å skrive for piano og orkester. Og etter noen år med nye forsøk i mindre formater så Robert Schumanns Pianokonsert i a-moll dagens lys i 1845.

Schumanns Pianokonsert har siden vært hans mest berømte verk og den mest spilte av romantikkens pianokonserter. Edvard Grieg opplevde som 15-åring å høre Clara Schumann som solist i verket, og det ble forbildet for hans egen pianokonsert noen år senere.

“... en stor koreografisk symfoni ... et enormt musikalsk freskomaleri, mindre samvittighetsfullt i arkeologiske spørsmål enn det er trofast mot mine drømmers Hellas,” skrev Maurice Ravel (1875–1937) om Daphnis og Chloé, urfremført som ballett i 1912.

Kjærlighetshistorien i balletten bygger på en gresk hyrderoman fra 100-tallet. Ravel samlet orkestermusikken i to suiter, og Suite nr. 2 viser frem orkesteret i all sin prakt – fra den magiske åpningen “Soloppgang” til den ekstatiske dansen som avslutter suiten.

Hva spilles

  • Robert Schumann Pianokonsert
  • Maurice Ravel Daphnis & Chloe: Suite nr. 2

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 440 kr
Honnør 185 - 440 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Kort & klassisk
Elim Chan
Igor Levit
Robert Schumann
Maurice Ravel

Oslo Konserthus