Klaus Mäkelä
Mischa Maisky
Antonín Dvořák
Alexander von Zemlinsky

Mischa Maiskys Dvořák

Oslo Konserthus Kjøp billett

Cellist Mischa Maisky

Foto Mat Hennek / DG

Mischa Maiskys Dvořák

Cellisten Mischa Maisky er en av den klassiske musikkens største stjerner. Her spiller han Antonín Dvořáks berømte Cellokonsert. Klaus Mäkelä dirigerer Alexander von Zemlinskys orkesterfantasi Die Seejungfrau, basert på eventyret om Den lille havfrue.

Carl Maria von Weber (1786–1826) var dødssyk av tuberkulose da han skrev operaen Oberon, som skulle bli hans siste verk. Oberon var Webers eneste opera med engelsk tekst og ble urfremført våren 1826 i London, der Weber døde bare noen uker senere. Oberon er en alvekonge fra middelalderens litteratur, og ouverturen er et av Webers mest orginale orkesterstykker – hans oppfinnsomhet som orkesterkomponist inspirerte senere komponister som Hector Berlioz, Gustav Mahler og Claude Debussy.

Alexander von Zemlinsky (1871–1942) var en av de sentrale musikkpersonlighetene i hjembyen Wien på begynnelsen av 1900-tallet, blant annet som Arnold Schönbergs lærer og svoger. I 1901 hadde han et forhold til Alma Schindler, som siden ble Gustav Mahlers kone. Han bearbeidet kjærlighetssorgen gjennom arbeidet med orkesterfantasien Die Seejungfrau, basert på H.C. Andersens eventyr Den lille havfrue. Zemlinsky trakk Die Seejungfrau tilbake etter premieren i 1905 og en trodde lenge at det hadde gått tapt. Men partituret ble gjenoppdaget på 1980-tallet og har blitt et av komponisten mest spilte verk.

Antonín Dvořák (1841–1907) skrev en cellokonsert allerede da han jobbet som anonym bratsjist i operaorkesteret i Praha på 1860-tallet. Han ble aldri helt ferdig, og var siden skeptisk til om celloen passet som soloinstrument. I 1892 ble han direktør for Det nasjonale konservatoriet i New York, og der hørte han en ny cellokonsert som en kollega hadde skrevet. Omsider ble han overbevist om potensialet, og i 1896 ble hans Cellokonsert i h-moll urfremført i London. Siden har den vært en av de mest populære cellokonsertene.

Hva spilles

  • Carl Maria von Weber Oberon: Ouverture
  • Antonín Dvořák Cellokonsert
  • Alexander von Zemlinsky Die Seejungfrau

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ved Liv Hilde Klokk Bryhn i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Klaus Mäkelä
Mischa Maisky
Antonín Dvořák
Alexander von Zemlinsky

Oslo Konserthus Kjøp billett