Kort & klassisk
Tarmo Peltokoski
Richard Wagner
Richard Strauss

Kort & klassisk: Ny finsk stjernedirigent

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Dirigent Tarmo Peltokoski

Foto Peter Rigaud

Kort & klassisk: Ny finsk stjernedirigent

Richard Wagner og Richard Strauss er giganter i operahistorien. Tarmo Peltokoski dirigerer orkesterutdrag fra Tannhäuser og Rosenkavaleren.

Richard Wagner (1813–1883) slo gjennom med operaen Den flyvende hollender i 1843. I de neste tiårene revolusjonerte han musikkteateret og ble en av sin tids mest innflytelsesrike kunstnere uansett kunstform. Wagners ouverturer står godt på egne ben som orkesterstykker, og på programmet står to av de mest berømte: Ouverturen til Tannhäuser innledet en av Wagners første store suksesser, som ble urfremført i Dresden i 1845. 

Richard Strauss (1864–1949) hørte Wagners operaer for første gang som tiåring, og de ble en av hans viktigste inspirasjonskilder. Strauss ble en slags arvtaker til Wagner, men i motsetning til forbildet opplevde han sine første suksesser med orkestermusikk i konsertsalen. Mens operaene Salome og Elektra sjokkerte publikum med krasse toner og blodig handling, ble Rosenkavaleren en umiddelbar publikumssuksess ved premieren i 1911, med handling lagt til Wien og dertil passende wienervals. Orkestersuiten er fra 1944.

Medvirkende

Bak notene

Det blir en introduksjon til musikken på scenen ved Fred-Olav Vatne.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 420 kr
Honnør - kr
Student 175 - 280 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Kort & klassisk
Tarmo Peltokoski
Richard Wagner
Richard Strauss

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt