Alpesh Chauhan
Stephen Hough
Thomas Adès
Sergej Rachmaninoff

Skandaløse undertoner

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Dirigent Alpesh Chauhan

Foto Patrick Allen/Opera Omnia

Skandaløse undertoner

Thomas Adès’ musikk fra skandaleoperaen Powder Her Face innleder en konsert der Alpesh Chauhan dirigerer to av Sergej Rachmaninoffs mest populære verk: Rapsodi over et tema av Paganini med Stephen Hough som solist og Symfoni nr. 2.

Britiske Thomas Adès (f. 1971) er en vår tids mest fremførte orkesterkomponister. Han vakte for alvor oppsikt med kammeroperaen Powder Her Face i 1995, og orkestersuiten i tre satser har blitt et av hans mest populære verk. Operaen handler om den skotske sosietetskvinnen og hertuginnen Margaret Campbell, hovedpersonen i en av 1960-tallets største sexskandaler. Operaen skapte også oppstyr med svært eksplisitt innhold, men for Thomas Adès ble den først og fremst et springbrett til store oppdrag og berømmelse.

Den italienske fiolinisten Niccolò Paganini (1782–1840) var en skandaleombrust superstjerne på sitt instrument på 1800-tallet. Han var også komponist, og musikken hans satte en ny standard for fiolinteknikk. Mest kjent er en samling solostykker fra tidlig i karrien han kalte 24 capricer. Caprice nr. 24 er en serie halsbrekkende virtuose variasjoner og har inspirert mange komponister siden. Sergej Rachmaninoff skrev i 1934 24 nye variasjoner basert på den ene capricen og samlet dem i Rapsodi over et tema av Paganini for piano og orkester.

Sergej Rachmaninoff hadde sitt store gjennombrudd i 1901 med Pianokonsert nr. 2, og de neste årene ble hektiske med lite tid til å komponere. Løsningen ble å flytte til Dresden sammen med familien i tre års tid – en by med et fantastisk musikkliv der han samtidig kunne være anonym. Ensomheten bar frukter − Rachmaninoff fullførte Symfoni nr. 2 i 1907 og dirigerte selv urfremførelsen i St. Petersburg i januar 1908. Symfonien ble en ny triumf for komponisten, og er til dags dato den desidert mest populære av hans symfonier.

Alpesh Chauhan

Alpesh Chauhan OBE er hovedgjestdirigent for Düsseldorfer Symphoniker og musikksjef for Birmingham Opera Company. Hans debutalbum med verk av Tsjaikovskij, utgitt med BBC Scottish Symphony Orchestra på Chandos Records i juni 2023, ble godt mottatt av kritikere, beskrevet som fascinerende i Gramophone og utpekt som BBC Music Magazine's Orchestral Choice of the Month.

Etter sin fremragende debut i 2015 ble han utnevnt til hoveddirigent for Filarmonica Arturo Toscanini i Parma, der han fremførte komplette sykluser av symfoniene til Beethoven og Brahms. I tillegg til den nylig kritikerroste Rheingold, inkluderer andre bemerkelsesverdige operatitler Sjostakovitsj' Lady Macbeth of Mtsensk, West Side Story, og produksjoner av Turandot, inkludert ved Palau de les Arts Reina Sofía i Valencia.

Stephen Hough

Sir Stephen Hough er en av de mest særegne artistene i sin generasjon og kombinerer en fremragende karriere som pianist med roller som komponist og forfatter.

Siden han fikk førsteplass ved Naumburg-konkurransen i New York i 1983, har Sir Stephen opptrådt med de fleste av de store europeiske, asiatiske og amerikanske orkestrene og spiller jevnlig i betydelige konsertsaler verden over, fra Londons Royal Festival Hall til New Yorks Carnegie Hall. Han har jevnlig vært gjest ved festivaler som Aldeburgh, Aspen, Blossom, Edinburgh, La Roque d'Anthéron, Hollywood Bowl, Mostly Mozart, Salzburg, Tanglewood, Verbier, Blossom og BBC Proms, der han har gjort 29 opptredener med orkester, inkludert å spille alle Tsjaikovskijs verk for piano og orkester, en serie han senere gjentok med Chicago Symphony Orchestra.

Medvirkende

Bak notene

Ved Marco Feklistoff i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Alpesh Chauhan
Stephen Hough
Thomas Adès
Sergej Rachmaninoff

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt