Elim Chan
Paul Lewis
Johannes Brahms
Sergej Rachmaninoff

Brahms og Rachmaninoff

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Dirigent Elim Chan

Foto Simon Pauly

Brahms og Rachmaninoff

Pianokonsert nr. 1 var Johannes Brahms’ gjennombrudd og første store orkesterverk. Symfoniske danser ble Sergej Rachmaninoffs avskjed som orkesterkomponist. Paul Lewis er solist i Brahms’ konsert og Elim Chan dirigerer.

Johannes Brahms (1833–1897) møtte på 1850-tallet mange av tidens sentrale komponister og musikere. Han gjorde inntrykk med sin uttrykksfulle musikk og spillestil på pianoet, og Robert Schumann utropte Brahms til en musikkens redningsmann. Forventningene ble tunge å bære, og Brahms brukte lang tid på å fullføre sitt første orkesterverk. Hans viktigste medhjelper ble bestevennen Joseph Joachim, en ungarsk fiolinist og komponist. Etter en lang brevveksling med Joachim ble pianokonserten urfremført i 1858.

Sergej Rachmaninoffs (1873–1943) Symfoniske danser hadde utspring i et samarbeid med den berømte russiske koreografen Michel Fokine. Koreografen satte i 1939 opp en suksessrik ballettforestilling med Rachmaninoffs musikk i London. Samarbeidet ga mersmak for begge, men Rachmaninoff rakk bare å spille en pianoversjon av sitt nye verk for Fokine før koreografen døde i 1942. Komponisten døde året etter, og Symfoniske danser ble i stedet et slags avskjedsbrev i orkesterform, med flere sitater fra Rachmaninoffs tidlige verk.

Om Elim Chan

Elim Chan er en av sin generasjons mest ettertraktede dirigenter, og fremfører et uvanlig bredt repertoar av symfoniske verk som strekker seg fra den klassiske perioden frem til i dag. The Sunday Times beskriver Elim Chan som «et sjeldent eksempel på en ung dirigent som er strålende uten å vise seg frem». I januar 2022 skrev Boston Classical Review om en «bemerkelsesverdig kontroll og forståelse» etter Elim Chans debut med Boston Symphony Orchestra: «… Chan var kveldens åpenbaring. Som dirigent er hun inkarnasjonen av prinsippet om at mindre er mer. Som Fritz Reiner eller Bernard Haitink gjør hun ikke for mye av seg på podiet. Men pulsen er tydelig, bevegelsene effektive og anslagene er presise. I tillegg har hun et eksepsjonelt følsomt øre».

Medvirkende

Bak notene

Ved Tor Espen Aspaas i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30. 

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Elim Chan
Paul Lewis
Johannes Brahms
Sergej Rachmaninoff

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt