Ryan Bancroft
Oslo Filharmoniske Kor
John Adams
Erich Wolfgang Korngold

Amerikas åpne landskap

Oslo Konserthus Kjøp billett

Dirigent Ryan Bancroft

Foto Ben Ealovega

Amerikas åpne landskap

Ryan Bancroft dirigerer amerikansk musikk med stor spennvidde av Alberto Ginastera, Erich Wolfgang Korngold og John Adams. Amerikanske Randall Goosby er solist i Korngolds Fiolinkonsert, som bygger på filmmusikk fra Hollywoods gullalder.

Alberto Ginastera (1916–1983) var en av 1900-tallets sentrale argentinske komponister. Danza final – Malambo er hentet fra balletten Estancia fra 1941, som bygger på et svært populært dikt fra 1870-tallet – Gauchoen Martín Fierro av José Hernández. Gauchoen var det argentinske motstykket til den amerikanske cowboyen – en myteomspunnet og beundret figur som levde på den vidstrakte pampasen. Malambo-dansen forbindes med gauchoene, og Ginasteras malambo er en kraftfull hyllest til folkelig argentisk kulturarv.

Erich Wolfgang Korngold (1897–1957) var det store vidunderbarnet i Wien tidlig på 1900-tallet og tok siden steget til å bli en suksessrik operakomponist. På 1930-tallet forlot han hjemlandet under nazistenes fremmarsj. Han flyttet til Hollywood og ble mottatt med åpne armer: Han satte gullstandarden for filmmusikk i en gyllen epoke, vant to Oscar og ble amerikansk statsborger. Etter andre verdenskrig skrev Korngold stort sett musikk for konsertsalen, og i sin Fiolinkonsert fra 1945 benytter han sin egen musikk fra fire filmer.

Amerikanske John Adams (f. 1947) skrev Harmonium for kor og orkester på et knøttlite kontor i San Francisco, men i musikken skapte han en mektig arkitektur med store, åpne rom. Adams tok utgangspunkt i musikken til minimalistpionerene Philip Glass, Steve Reich og Terry Riley og utviklet den i sin helt egen retning. De tre satsene – Negative Love, Because I could not stop for Death og Wild Nights - bygger på dikt av John Donne (1572–1631) og Emily Dickinson (1830–1886).

Dalia Stasevska, som opprinnelig skulle dirigere konserten, har meldt forfall. I hennes sted kommer Ryan Bancroft, som fra 2023/24-sesongen også er sjefdirigent for Kungliga Filharmonikerna.

Om Ryan Bancroft

Ryan Bancroft vokste opp i Los Angeles og fikk internasjonal oppmerksomhet i april 2018 da han vant førsteplass og publikumsprisen i den prestisjetunge Malko-konkurransen for unge dirigenter i København. Han har vært sjefdirigent for BBC National Orchestra of Wales siden 2021. Bancroft ble invitert til å være Artist in Association for Tapiola Sinfonietta i Finland etter deres første samarbeid. I 2021 ble Bancroft annonsert som sjefdirigent for Royal Stockholm Philharmonic Orchestra. Han tiltrer stillingen i september 2023.

Medvirkende

Bak notene

Ved Fred-Olav Vatne i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 230 - 580 kr
Honnør 185 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Ryan Bancroft
Oslo Filharmoniske Kor
John Adams
Erich Wolfgang Korngold

Oslo Konserthus Kjøp billett