Klaus Mäkelä
Oslo Filharmoniske Kor
Ludwig van Beethoven

Missa solemnis

Oslo Konserthus Velg dato: Konserten har blitt spilt

Klaus Mäkelä

Foto Marco Borggreve

Missa solemnis

Klaus Mäkelä dirigerer det mektige verket som Beethoven selv omtalte som sitt aller beste: Missa solemnis for fire solister, kor og orkester. Messen ble skrevet parallelt med Beethovens niende symfoni, og de to verkene har mye til felles.

Da Ludwig van Beethoven begynte på sin Missa solemnis i 1819, var planen å skrive den ferdig til en høytidelig anledning i 1820. Det viste seg å være et langt mer krevende prosjekt enn Beethoven så for seg. Først i 1823 var messen ferdig, og urfremførelsen fant sted i St. Petersburg 7. april 1824, nøyaktig én måned før Symfoni nr. 9 ble urfremført i Wien.

Beethoven hadde store ambisjoner for messen, og det var vanskelig å finne gode forbilder å imitere fra andre komponister. Missa solemnis ble en messe helt utenom det vanlige, en slags storslått korsymfoni i fem satser. Om den kom litt i skyggen av den niende symfonien, omtalte komponisten omtalte den flere ganger som sitt beste verk. Han noterte på partituret: “Fra hjertet – måtte den nå inn til hjertet!”

Hva spilles

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ved Kristin Kjølberg i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 220 - 560 kr
Honnør 175 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Klaus Mäkelä
Oslo Filharmoniske Kor
Ludwig van Beethoven

Oslo Konserthus Velg dato: Konserten har blitt spilt