Kort & klassisk
Klaus Mäkelä
Jean-Baptiste Lully
Ludwig van Beethoven

Kort & klassisk: Klaus Mäkelä dirigerer Beethoven

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Klaus Mäkelä

Foto Marco Borggreve

Kort & klassisk: Klaus Mäkelä dirigerer Beethoven

Klaus Mäkelä dirigerer musikk med vide europeiske røtter: Lully hentet inspirasjon fra tyrkisk musikk, og Beethoven skrev Symfoni nr. 7 mens Napoleonskrigene herjet.

14. oktober 1670 ble komedie-balletten Le Bourgeois gentilhomme urfremført for Ludvig XIVs hoff, med tekst av Moliére og musikk av Jean-Baptiste Lully. Handlingen dreier seg om en mann fra middelklassen som drømmer om å bli aristokrat. Datterens frier svarer ikke til forventningene, og gir seg derfor ut for å være sønnen til sultanen av Tyrkia. Hovedpersonen blir til slutt “adlet” i en høytidelig, men falsk seremoni til tonene fra Lullys tyrkiske marsj.

Mens de to foregående symfoniene er kjent som Skjebnesymfonien og Pastoralesymfonien, er Beethovens syvende helt enkelt kjent som Symfoni nr. 7. Beethoven skrev den i 1811 og 1812 og dirigerte selv urfremførelsen i 1813. Konserten, som ble holdt til inntekt for sårede soldater fra slaget ved Hanau, ble en stor suksess, preget av begeistring over fremgangen i Napoleonskrigene som hadde herjet Europa i over et tiår. Andresatsen ble klappet frem som ekstranummer, og Beethoven regnet selv symfonien som et av sine beste verk.

Medvirkende

Bak notene

Det blir en introduksjon til musikken på scenen ved Erling Guldbrandsen.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 170 - 400 kr
Honnør
Student 170 - 265 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Kort & klassisk
Klaus Mäkelä
Jean-Baptiste Lully
Ludwig van Beethoven

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt