Dirigent Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä © Marco Borggreve

Kort & klassisk: Klaus Mäkelä dirigerer Beethoven

  1. Marche pour la Ceremonie des Turcs
  2. Symfoni nr. 7
  1. Klaus Mäkelä dirigent

Klaus Mäkelä dirigerer musikk med vide europeiske røtter: Lully hentet inspirasjon fra tyrkisk musikk, og Beethoven skrev Symfoni nr. 7 mens Napoleonskrigene herjet.

14. oktober 1670 ble komedie-balletten Le Bourgeois gentilhomme urfremført for Ludvig XIVs hoff, med tekst av Moliére og musikk av Jean-Baptiste Lully. Handlingen dreier seg om en mann fra middelklassen som drømmer om å bli aristokrat. Datterens frier svarer ikke til forventningene, og gir seg derfor ut for å være sønnen til sultanen av Tyrkia. Hovedpersonen blir til slutt “adlet” i en høytidelig, men falsk seremoni til tonene fra Lullys tyrkiske marsj.

Mens de to foregående symfoniene er kjent som Skjebnesymfonien og Pastoralesymfonien, er Beethovens syvende helt enkelt kjent som Symfoni nr. 7. Beethoven skrev den i 1811 og 1812 og dirigerte selv urfremførelsen i 1813. Konserten, som ble holdt til inntekt for sårede soldater fra slaget ved Hanau, ble en stor suksess, preget av begeistring over fremgangen i Napoleonskrigene som hadde herjet Europa i over et tiår. Andresatsen ble klappet frem som ekstranummer, og Beethoven regnet selv symfonien som et av sine beste verk.

Billetter

  • Voksen: 170 - 400 kr
  • Student: 170 - 265 kr
  • Barn: 150 kr
Kjøp billett

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Det blir en introduksjon til musikken på scenen ved Erling Guldbrandsen.